Čeští celiaci poprvé slaví bezlepkový den

Praha - Čeští celiaci dnes slaví Světový bezlepkový den. V České republice je to vůbec poprvé. Cílem této události je upozornit na tuto alergii širokou veřejnost a také posílit soudržnost lidí, kteří kvůli celiakii musí dodržovat speciální dietu a vyhýbat se třeba pšenici. Počet těchto lidí se v tuzemsku čím dál více zvyšuje. Přibývá však také míst, kde se dají vhodné potraviny nakoupit.

Lidé trpící celiakií nebo alergií na lepek se musí mít na pozoru před potravinami, jako jsou například knedlíky, těstoviny nebo běžné rohlíky. Jejich jídlo totiž nesmí obsahovat směs bílkovin obsaženou v mnoha druzích obilí označovanou jako lepek, který způsobuje chronické onemocnění sliznice tenkého střeva. Nesnášenlivost může být zděděna geneticky, ovšem objevit se může i v průběhu života.

Stále více lidí musí žít s tímto závažným nevyléčitelným autoimunitním onemocněním. Je nutné výrazně upravit celý svůj jídelníček. Vyvarovat se mají hlavně výrobkům z pšenice, ječmene a žita. Nahrazovat je mohou třeba rýží, kukuřicí nebo sojou. Povolená je také zelenina, maso i mléčné výrobky. Dietu pro děti alergické na lepek musí upravovat taky školní jídelny.

Bezlepkový den se koná napříč světem již od roku 2002. V České republice ho pořádá evropský výrobce bezlepkových potravin Dr. Schär. Pro návštěvníky akce z řad celiaků, ale i jejich rodin je připraven program v Top Hotelu v Praze.

Nejen v celosvětovém měřítku, ale i v České republice se počet osob s diagnostikovanou nesnášenlivostí na lepek zvýšil. I přesto už ale není bezlepková dieta natolik omezující, jako tomu bylo ještě před několika lety. Přestože je poměrně nákladná, specializovaných obchodů, které pro celiaky bezpečné potraviny prodávají, je stále víc. Bezlepkové těstoviny už jsou často běžné i v restauracích.

Bezlepkový den i v Česku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod