Švýcaři zmrazili podezřelé peníze za zakázky Lesů ČR

Praha - Švýcarská prokuratura nechala v tamní bance Credit Suisse zmrazit peníze za zakázky od státního podniku Lesy ČR. Švýcarské bance se totiž finanční transakce prováděné na účtech zdály podezřelé. Informaci přináší časopis Týden, podle kterého na účty přišly stovky milionů korun, z nichž se část obratem vrátila zpět do Česka. V české pobočce UniCredit Bank si pak někdo vyzvedl 200 milionů korun v hotovosti. Podle dozorujícího státního zástupce Marka Solara upozornila Švýcary česká strana.

„O všem jsme věděli,“ řekl Solar. „Nemůžu říct, kolik Švýcaři zmrazili. Jsme ve fázi, kdy děláme spoustu úkonů v přípravném řízení,“ dodal. Na švýcarských kontech však mělo zůstat ještě minimálně 100 milionů korun. Případ odmítla komentovat jak švýcarská banka Credit Suisse, tak i tuzemská UniCredit Bank.

Fungování Lesů ČR, kterým patří polovina lesů v zemi, roky provází řada skandálů. Podnik v posledních letech pravidelně figuruje ve výročních zprávách Bezpečnostní informační služby, které opakovaně upozorňují na snahy lobbystických a podnikatelských skupin ovlivňovat jeho zakázky.

Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole v Lesích ČR zjistil například porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Kontrolorům se nelíbilo ani nakládání státní firmy s volnými penězi.

Lesy ČR
Zdroj: ČT24
Vydáno pod