Správní rada podpořila VZP v boji s protonovým centrem

Praha - Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny uložila vedení pojišťovny, aby se u soudů bránilo proti Protonovému centru. Podat na ně má případně i další trestní oznámení. Šéf správní rady Petr Nosek zároveň zdůraznil, že pacientům, kteří by protonovou léčbu skutečně potřebovali, ji VZP zajistí. Špičkové pracoviště pro léčbu rakoviny chce po VZP, aby dodržovala smlouvu, která mu garantuje miliardu korun ročně. Pojišťovna ale dokument neuznává.

Právní boj mezi VZP a Protonovým centrem nabírá na síle. Klinika pro léčbu rakoviny a největší zdravotní pojišťovna v zemi na sebe podávají žaloby. Ta hlavní se týká 7 let staré smlouvy o budoucí spolupráci. „Podali jsme žalobu z důvodu neplnění smlouvy o smlouvě budoucí s VZP. Pojišťovna stále odpírá pacientům možnost protonové léčby a neztotožňuje se s podmínkami smlouvy,“ uvedla mluvčí centra Jana Kulhánková. VZP se brání. „Podle našeho právního rozboru je ta smlouva nápadným způsobem nevýhodná,“ uvedl mluvčí VZP Vlastimil Sršeň. 

VZP teď léčbu v Protonovém centru hradí případ od případu. Podle ministerstva zdravotnictví je léčba protony pětkrát dražší než běžné ozařování a výsledky přitom nejsou prokazatelně lepší. Teď se objevila petice žádající, aby léčba v soukromém Protonovém centru spadala pod zdravotní pojištění. Je na ní už skoro 120 tisíc podpisů. 

„My, občané České republiky, žádáme, abychom mohli jako ostatní obyvatelé zemí EU využívat nejmodernější zařízení pro léčbu rakoviny. Žádáme, aby léčba prostřednictvím Protonového centra na Bulovce byla neprodleně zařazena do systému veřejného pojištění, které si na základě zákonných povinností platíme,“ uvedl při představení petice Hlas pro život její iniciátor František Matějka. 

VZP bude jednat o protonovém centru (zdroj: ČT24)

„Petice je zavádějící a účelová, zaměřená na lidi, kteří se bojí o zdraví nebo život. Snaží se v nich vyvolat pocit, že bez protonové terapie nedostávají moderní péči. To není pravda, klienti VZP dostávají jednu z nejlepších péčí v Evropě. Pokud potřebují protonovou terapii, VZP jim ji vždy uhradí,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podle lékařů Protonového centra je jen otázkou času, kdy protonová léčba nahradí dosud používané metody ozařování, protože dokáže ničit jen nádorové buňky a výrazně méně poškozuje okolní zdravou tkáň. Vhodná je zejména pro děti, pacienty s nádory plic, prostaty, hlavy a krku, mozku a slinivky břišní. U těchto diagnóz je podle petice jedinou přijatelnou volbou, v zásadě prý ale přináší výhody u všech pacientů, kteří se dnes léčí ozařováním. Vedoucí lékař centra Jiří Kubeš dodal, že léčbu s úspěchem ukončily už u desítky pacientů s velmi závažnými a neoperovatelnými nádory.

Na čekací listině centra jsou zatím desítky pacientů. VZP chce zaplatit léčbu jen těm, u kterých bude ozařování protony jedinou možností. „Správní rada považuje reklamní kampaň zástupců Protonového centra za vysoce neetickou a lživou, jejímž cílem je výhradně získání veřejných prostředků, nikoliv prospěch pacienta,“ uvedl Nosek, který je zároveň náměstkem ministra zdravotnictví.