Kdo neplatí alimenty, může přijít o řidičák

Praha – Novinka, která by měla přimět otce nevyhýbat se placení alimentů, platí od ledna a po prvních měsících se zdá, že opravdu funguje. Exekutor může neplatiči pozastavit platnost řidičského průkazu do doby, než alimenty doplatí do poslední koruny. „Aktuálně exekutoři vydali zhruba 50 exekučních příkazů a v drtivé většině případů se nám dlužníci ozvali,“ uvedl Jiří Prošek z exekutorské komory a dodal, že většina z nich už dlužnou částku doplatila.

Novinka má ale i svá omezení, nevztahuje se třeba na ty rodiče, kteří používají auto pro svou obživu, primárně tedy na řidiče autobusů a kamionů, nebo taxikáře, vzhledem k tomu, že není tento pojem přesně definován, mohli by se na tuto výjimku vymlouvat třeba i ti, kteří za prací autem dojíždějí. Zároveň se hrozba ztráty řidičáku vztahuje jen na rodiče dětí mladších osmnácti let.

Ne všichni neplatiči alimentů navíc mají auto a řidičský průkaz, novinka tak řeší problém neplacení alimentů jen částečně. „Bude to řešit situaci pár lidem, ale celkově to situaci nevyřeší. Můj manžel ani nemá auto, takže se ho to nedotkne,“ myslí si jedna z matek, která neúspěšně vymáhá alimenty na svém manželovi.

Nová hrozba ale zabere spíš na movitější otce, ani ti ale často peníze na své děti bývalým partnerkám neplatí. „Já mám takový poznatek, že nejvíc nechtějí platit ti, kteří mají peněz dost,“ uvedl sociolog Unie otců Daniel Nebeský. Ti, kteří peníze mají a platit nechtějí, navíc dokážou mezi paragrafy často kličkovat léta.

Matek samoživitelek je v České republice zhruba 200 000, přitom až čtyřiceti procentům z nich partneři alimenty neplatí. „Představa, že by 80 000 mužů mělo takový problém, je absurdní,“ upozornil Pert Pavlík z Rady pro rovné příležitosti žen a mužů. A nejde o malé částky, průměrný dluh v exekuci na alimentech je 80 000 korun.

Rodič, který s dětmi zůstane sám, se přitom může dostat do složité situace. Péče o dvouleté dítě stojí podle statistického úřadu měsíčně zhruba 5,5 tisíce korun, náklady na už dospělého potomka jsou v průměru přes osm tisíc.

Alimenty za volantem (zdroj: ČT24)