Soud opět řekl „NE“. Kott, Pancová i Rath zůstávají ve vazbě

Praha – Někdejší středočeský hejtman David Rath, exposlanec Petr Kott i bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová zůstávají dál ve vazbě. Středočeský krajský soud jejich propuštění zamítl, v případě Ratha už počtvrté. U všech osob podle soudu nadále panuje obava, že by mohli utéct nebo pokračovat v trestné činnosti.

Rozhodnutí nejsou pravomocná, verdikty přezkoumá pražský vrchní soud. Všichni tři obvinění proti němu podali na místě stížnost.

V případě Ratha se soud obává, že by mohl utéct. Rath nabízel za své propuštění složení kauce, nespecifikoval ale v jaké výši. Navrhoval také soudu, že se za něj zaručí důvěryhodní lidé. Bývalý politik prý chtěl pobyt ve vazbě nahradit slibem, že se bude zdržovat v Česku a bude chodit na jednání soudu.

U Pancové a Kotta panují obavy z obou vazebních důvodů - jak útěku, tak pokračování trestné činnosti. Policie a státní zastupitelství totiž nezabavily veškeré Kottovy finanční prostředky. Z odposlechů vyplývá, že má spolu s Pancovou mnohem více peněz. „Víme o tom, že je v ČR nemají, a proto předpokládáme, že by mohly být někde v cizině,“ uvedl státní zástupce Petr Jirát. 

Pancová navrhovala, že se za ni zaručí důvěryhodní lidé. Bývalá šéfka kladenské nemocnice argumentovala také tím, že by ji měl soud propustit z věznice kvůli rodinným důvodům. Měla by se starat o otce a nastoupit zpátky do práce do motolské nemocnice, kde je zaměstnána na částečný úvazek.

Hlavní líčení v této kauze by mělo začít v polovině léta, bude ho rozhodovat stejný soudce jako dnešní zasedání - Robert Pacovský.

O propuštění Ratha soud rozhodoval už počtvrté

Vazbou pro Ratha se středočeský soud naposledy zabýval na začátku dubna. Tehdy přezkoumával verdikt obvodního soudu, který se rozhodl Ratha z vazby nepravomocně propustit. Soud se ale tehdy přiklonil ke stížnosti žalobce, který se bál, že by Rath mohl uprchnout nebo pokračovat v trestné činnosti.

Kateřina Pancová, Petr Kott a David Rath
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

David Rath od počátku vinu odmítá a kritizuje i průběh celého vyšetřování. Státnímu zástupci například vyčítá, že mu neposkytl dost času na prostudování spisu. Je také přesvědčen, že obžaloba nepředložila některé odposlechy, jejichž obsah se jí nehodil. Před soudem by chtěl vyslýchat i politiky z ČSSD. „Z torza odposlechů, které máme k dispozici, vyplývá, že se různé osoby včetně mě baví o shánění peněz na volby. Je důležité, aby se k tomu někteří měli možnost vyjádřit a říct, jak to bylo. Pomáhat vlastní straně je normální a není se za co stydět,“ uvedl poslanec už dříve v Lidových novinách.

Spolu s Rathem policie v kauze obvinila dalších deset lidí. Hlavní spoluobvinění, Kateřina Pancová a Petr Kott, měli podle žalobce při zasahování do veřejných zakázek jasně rozdělené role, Ratha potom vždy informovali, co dělají. S Pancovou měl Rath řešit rekonstrukce a novou výstavbu, s Kottem plánované nákupy zdravotnické technologie.

Poslanec a bývalý hejtman Středočeského kraje je ve vazbě od poloviny loňského května. Podle obžaloby si vzal sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Další úplatky měl dostat za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického
vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Rath zůstává ve vazbě (zdroj: ČT24)