Bárta podává trestní oznámení na Martince i Bradáčovou. Chce aféru osvětlit

Praha - Předseda Věcí veřejných Vít Bárta podal trestní oznámení na odcházejícího ředitele protikorupční policie Tomáše Martince a zároveň na vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou kvůli jejich sporu o činnost protikorupční policie. Chce tímto postupem vnést světlo do celé aféry, která vyústila v Martincův odchod z vedení útvaru. Trestní oznámení se podle Bárty vztahuje i na redaktora Luboše Xavera Veselého.

„Po konzultaci s výkonou radou VV podávám trestní oznámení na pana plukovníka Martince, na paní Bradáčovou a na pana redaktora Veselého. Neboť je zapotřebí jasné odhalit pozadí, na základě kterého byl pan Martinec obviněn,“ prohlásil Bárta a dodal, že musí být Bradáčové obvinění jasně prokázána, anebo musí být potvrzena pověst nezávislého řízení protikorupční policie.

Martinec lovil velké ryby

„Pod vedením plukovníka Martince policie poprvé v historii začala lovit velké ryby. Začala se objektivně věnovat řadě závažných kauz, které se dotýkaly osudu vrcholných politiků ČR. Sám jsem příkladem, že protikorupční policie vyšetřovala napříč politickým spektrem,“ zdůraznil Bárta. Pokud se podle něj obvinění, která v posledních dnech směřovala Bradáčová na Martince a protikorupční policii, prokáží, doufá Bárta, že budou „orgány činné v trestním řízení konat dle zákona“.

Brífink Víta Bárty o trestním oznámení na Martince a Bradáčovou (zdroj: ČT24)

Bárta položil řečnickou otázku, zda po policejním „puči“ s Petrem Lessym nedochází na jednom z klíčových policejních útvarů znovu „k plíživé politizaci“ vedení Policie ČR. Šéf VV rovněž odmítl specifikovat, kterého trestného činu se oznámení týká, protože možností je celá řada. Obává se prý navíc dalších mediálních zmatků, které celou aféru provázejí.