Pomoc sociálním službám? Vláda zkusí najít 350 milionů

Praha - Do sociálních služeb by mohlo putovat dalších 350 milionů korun. Přislíbil to dnes premiér Petr Nečas po schůzce se zástupci Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Vláda se podle Nečase pokusí částku najít v rozpočtu. Ministerstvo práce kvůli úsporám letos rozdělilo na sociální služby o 360 milionů méně než loni. Mnozí provozovatelé ale uvedli, že pokud nedostanou přidáno, budou muset péči kvůli nedostatku financí omezit či ukončit.

Sociální služby podle Nečase nepomáhají jen statisícům potřebných, ale představují také významného zaměstnavatele. Pracuje v nich skoro 50 000 lidí. „Je naším úkolem pokusit se naleznout ve státním rozpočtu další finanční prostředky v objemu zhruba 350 milionů korun, které z objektivních důvodů jsou nezbytné pro dofinancování sociálních služeb,“ uvedl premiér s tím, že kabinet se bude snažit najít peníze co nejdřív.

Nečas si ale jen těžko dokáže představit, že by sumu rozdělovaly kraje. Někdy totiž mají „velmi podivné představy“ o sociálních službách a k některým poskytovatelům se chovají „velmi macešsky“, podporují hlavně svá zařízení. Rozhodovat by proto mělo ministerstvo práce, které by na kraje zároveň tlačilo, aby část péče dofinancovaly.  

Brífink Petra Nečase a Asociace poskytovatelů sociálních služeb (zdroj: ČT24)

Ministerstvo nyní dotace rozděluje na základě doporučení kraje. Od příštího roku už měly kraje dotace rozdělovat samy. Podle Nečase ale není situace na změnu zralá a je nutné ji odložit o rok či dva. Za tu dobu by měla vzniknout síť služeb podle střednědobých plánů. Provozovatelé by měli mít dlouhodobější kontrakt. Klienti by tak měli jistotu, že v dalším roce bude služba fungovat. Vzniknout by měl i systém dlouhodobé sociálně zdravotní péče, na který by přispívaly zdravotní pojišťovny.

„Financování sociálních služeb v ČR není ideální. Můžeme ho označit za ne zcela efektivní a ne zcela transparentní. Poškozuje již delší dobu některé poskytovatele,“ uvedl prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký. Současný systém rozdělování prostředků podle něj mnohé služby ohrožuje a musí se nastavit spravedlivě. S odkladem ale asociace souhlasí, Horecký přivítal i příslib peněz a vyjasnění pravidel.

Problémy s financováním sociálních služeb se táhnou už léta. Dotace od státu se totiž rok od roku snižují. V roce 2008 činily 8,2 miliardy korun, v roce 2009 už jen 7,4 miliardy. O rok později klesly o dalších 600 milionů korun. V roce 2011 se rozdělilo jen 6,2 miliardy. Pro letošek poskytovatelé původně usilovali o 10,3 miliardy korun. Podle krajů jim mělo stačit o dvě miliardy méně. Nakonec ale ministerstvo rozdělilo na služby pro seniory či postižené jen 6,05 miliardy korun.