Při přijímačkách na SŠ dominují Scio testy

Praha – Stále více středních škol využívá Scio testů při přijímacím řízení. V tomto roce k nim sáhlo více než 100 škol oproti roku 2012, společnost Scio spolupracovala kvůli přijímacím testům s 373 z nich. Prošlo jimi téměř 37 tisíc uchazečů o středoškolské studium. Za testy sice školy platí tisíce korun, přijímací zkoušky jsou pak pro ně ale snazší, než kdyby měli kantoři vymýšlet vlastní testy.

Podle zástupců společnosti Scio letos testů využilo pro možnost jejich plošného užití šest krajů, nově tuto variantu přijaly Moravskoslezský a Ústecký kraj. V dalších třech krajích pak prošla testy zhruba polovina uchazečů, školy mimo kraje s plošným testováním se k využití Scio testů rozhodují samy.

V jednotných testech na maturitní obory dopadly nejhůř děti hlásící se na zdravotnické školy, nejlépe pak budoucí gymnazisté. Za uchazeči o gymnázia pak skončili zájemci o elektrotechnické, ekonomické a technické obory.

Z šestice krajů, kde se testovalo plošně, vyšel nejlépe Zlínský kraj. Školáci z tohoto regionu přitom bodují i v jiných srovnáních, nejvíc dětí se tu také hlásí na gymnázia, na ta čtyřletá šla téměř každá třetí přihláška, zatímco třeba v Karlovarském kraji to byla jen pětina přihlášek.

Statistiky také ukázaly, že na gymnázia podávají dívky dvakrát víc přihlášek než chlapci. Žákyně dopadají lépe v testech z češtiny, kdežto hoši jsou lepší v matematice a obecných studijních předpokladech.