Svátek práce oslavili hlavně příznivci levice

Praha - Po celé republice dnes slavili hlavně příznivci levicových stran Svátek práce. Na pražském Výstavišti se ráno sešli komunisté, odpoledne je pak vystřídali sociální demokraté. V Přerově se sešli extremisté, dorazilo jich zhruba 300. Akce, na kterou dohlíželo několik stovek policistů, proběhla poklidně.

ČSSD v Praze dopřála příznivcům hudební show i kritiku vlády

Sociální demokraté slavili na desítkách míst po celé republice. Jen v Praze proběhlo sedm setkání s příznivci, z nichž největší začalo ve dvě hodiny odpoledne na Výstavišti v Holešovicích.  Šéf strany Bohuslav Sobotka ale den strávil na jižní Moravě. Dopoledne využil setkání ve Vyškově k takřka předvolebnímu projevu a občanům sdělil, že chce po parlamentních volbách zlepšit životní situaci lidí. „Stát by měl být schopen zajistit občanům jistoty, stabilizovanou situaci ve školství, zdravotnictví a zaměstnanosti. Jde nám o to, abychom napravili chyby ve vládních reformách z minulých let,“ zmínil Sobotka.

Příznivci KSČM slaví 1. máj v Praze
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Stejně jako v dalších městech a obcích, i v Praze zpestřila strana program anketou, v níž se voliči mohli vyjádřit k jejímu připravovanému programu. Odpovídali třeba na otázky o minimální mzdě, majetkových přiznáních, registračních pokladnách nebo regulačních poplatcích.

Naopak pravicové strany k politickému významu prvního máje přistupují s rezervou. „Budou voliče obtěžovat, je to mediální strategie sociální demokracie, jinak to nevnímám,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Rovněž premiér Petr Nečas (ODS) řekl, že první máj je pro něj tak trochu umělým svátkem. ODS žádnou velkou oficiální akci nepořádala, již tradičně se ale sešla pražská ODS na Petříně.

Miloš Jakeš
Zdroj: ČT24

Dolejš mluvil o společné vládní odpovědnosti s ČSSD

Komunisté a jejich příznivci se tradičně sešli u Křižíkovy fontány na pražském Výstavišti. Oslavu zahájila Píseň práce, kterou přítomní vyslechli vestoje, a projev poslankyně Marty Semelové. Mluvila o krizi kapitalismu a chudobě občanů. „Demokracie roní slzy při pohledu na chudobu a každodenní porušování lidských práv v této zemi,“ prohlásila. „Místo pravdivých zpráv můžeme sledovat dokumenty plné historických lží, které mají napomáhat rozdělování společnosti a vyvolávat štvavé antikomunistické kampaně,“ tvrdila.

U vchodu do někdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka vítala komunisty skupinka jejich odpůrců s transparenty a nápisy „Táhněte do KLDR“, „Zámek hrůzy zadarmo = slez bolševiků“.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš pak mluvil o společné vládní odpovědnosti po volbách 2014. Chce navázat na spolupráci stran v krajích. Šéf ČSSD Sobotka ale k tomu řekl, že případná spolupráce s komunisty by se mohla odehrát pouze na bázi menšinové vlády ČSSD.

Extremisté prošli Přerovem poklidně

Na prvomájové shromáždění v Přerově dorazilo asi 300 nacionalistů, na které dohlíželo 700 policistů. Ti se po zahájení předsedou Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomášem Vandasem vydali na asi dvoukilometrový pochod městem. Pochod se obešel bez problémů, při vstupu na náměstí ale účastníkům policisté zabavili pepřové spreje a obušky. Shromáždění bylo zaměřeno především na kritiku Evropské unie.

Setkání extremistů v Přerově
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Těžkooděnci se po skončení pochodu přesunuli k nádraží, v jehož okolí bydlí mnoho zdejších Romů. Tam se stal dosud jediný incident. „Dva místní občané ve věku 39 a 22 let zaútočili na muže, který nebyl účastníkem pochodu. Starší jej srazil pěstí k zemi a mladší do něj poté kopal. Muž byl převezen do nemocnice, oba útočníci byli zajištěni,“ uvedla policie. Šlo zřejmě o příslušníka levicových extremistů. Incident vyvolal napětí v tamní romské lokalitě, zhruba pět desítek Romů vyšlo ven, nakonec se však uklidnili a rozešli.

Prahou prošel průvod proti kapitalismu

Centrem Prahy prošel průvod lidí demonstrujících proti kapitalismu a luxusu. Protest s podtitulem „Párty skončila“ se konal v rámci takzvaných Akčních dní, které pořádá loni vzniklá Platforma 1. máje, což je volné spojení různých antiautoritářských a anarchistických skupin. Policie počet účastníků odhadla do dvou set, podle pořadatelů následný průvod mohl mít až 400 lidí.

Průvod se krátce zastavil v Pařížské ulici, která je díky módním butikům symbolem luxusu. Organizátoři chtěli upozornit na to, že určitá skupina české společnosti neustále bohatne, zatímco jiní nemají ani kde složit hlavu. Celá akce se rovněž obešla bez problémů. 

Svátek práce nebo 1. máj je mezinárodní dělnický svátek, který se v tento den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho zavedla v roce 1889 II. internacionála na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Anarchisté tvrdí, že je to původně jejich svátek, který si prý socialisté a komunisté neprávem přivlastňují.