V anketě Lékař roku bodoval Pirk, Beneš i Linka proti bolesti

Praha - Kardiochirurg Jan Pirk získal v anketě Lékař roku ocenění za unikánítní operaci srdce. Cenu za celoživotní přínos si odnesl neurochirurg Vladimír Beneš. Zvláštní ocenění si vysloužilo Centrum pro léčení a výzkum bolestivých stavů za Linku proti bolesti, kam se může obracet veřejnost.

V kategorii praktických lékařů pacienti zvolili lékařem roku Oldřicha Blanáře z Klobouk u Brna. Nejlepším lékařem z nemocnic byl zvolen chirurg František Petřík z Nemocnice Český Krumlov. V kategorii odborných lékařů bodoval Vít Petrů, vedoucí centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice na Homolce.

Pirk obdržel cenu od odborníků v kategorii za pokrok v medicíně, a sice za unikátní operaci, při níž se svým týmem odoperoval pacientovi srdce se zhoubným nádorem a nahradil jej dvěma speciálními čerpadly na baterie. Pacient, sedmatřicetiletý hasič Jakub Halík, poté žil ještě 200 dní, zemřel na selhání jater. Ocenění za celoživotní přínos v oboru neurochirurgie získal profesor Beneš, autor řady odborných monografií.

Hippokratovu cenu za čin lidskosti přiřkla odborná porota primáři příbramské záchranky Čestmíru Kalíkovi, který patří k zakladatelům sekce urgentních příjmů při České společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof České lékařské společnosti J. E. Purkyně.

Unie pacientů ČR, která soutěž pořádá už pátým rokem, je občanské sdružení. Má zhruba 15 tisíc pacientů, hlasovat mohou i nečlenové. Letos se zapojilo 83 tisíc pacientů. S anketou spojil své jméno ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Před dvěma roky byl oceněn za to, že odvrátil odchod až 4 000 lékařů z nemocnic, kteří se v odborové akci Děkujeme, odcházíme domáhali zvýšení platů.

Cena Lékař roku 2012 (zdroj: ČT24)