Dům zničený výbuchem nechá majitel zabednit

Praha - Dům v centru Prahy, který v pondělí zdevastoval výbuch, stále hlídají policisté. Jeho majitel ho nechá zabednit. Nejbližší okolí zůstává pro dopravu stále uzavřené.

„Budovu jsme už v úterý večer předali majiteli, který si ji nyní zajišťuje. Na místě jsou stále policisté, kteří budovu střeží, aby do tohoto prostoru neoprávněně nevstupovali cizí lidé,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Dům patří Řízení letového provozu. 

Uzavřeny zůstávají ulice Divadelní, Krocínova a Karolíny Světlé, už v úterý večer však začaly fungovat tramvajové zastávky Národní divadlo a Smetanovo nábřeží, kterými tramvaje po výbuchu jen projížděly. V okolních domech, které výbuch také poškodil, vyměňují okna.

Galerie Zdeněk Sklenář

Přední galerista Zdeněk Sklenář dnes stěhuje stovky originálních uměleckých děl. Jeho galerie totiž sídlí právě v domě, kde v pondělí vybuchl plyn. Sklenář bude pokračovat dál formou výstav na jiných místech Prahy a v cizině. Ve sbírce má například díla od Antonína Slavíčka, Františka Kupky, Toyen či Jana Zrzavého a dalších, od klasiků po mladé výtvarníky. Výši škod nedokázal odhadnout, poškozena jsou ale třeba díla česko-argentického malíře Federica Diaze, která byla právě vystavena. Už je ale koupil nový majitele, a tak mu musí galerista škodu uhradit. O pomoci pro galerii, například o náhradních prostorách, jednal Sklenář s ministryní kultury Alenou Hanákovou.

„Všichni několik vteřin před osudným výbuchem odešli na jiné místo než obvykle, to jim zachránilo život,“ popsal galerista.

Galerie Zdeněk Sklenář vznikla v polovině 90. let, systematicky se věnuje prezentaci českého umění v Česku i v zahraničí. Vystavuje autory od konce 19. století po současnou mladou generaci. 

Plynaři dnes obnovili dodávku plynu do 11 přípojek v okolí, zbývajících šest zatím připojeno není. Zatím se nedohodli s majiteli domů na nezbytné technické kontrole plynových zařízení v objektech. Mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek očekává, že majitelé domů k tomu plynaře vyzvou ve čtvrtek. Poté bude možné dodávku plynu obnovit. Dům, v němž výbuch nastal, zůstane od přívodu plynu zatím odpojen.

Při explozi byly zraněny desítky lidí, většina z nich lehce. Dva lidé však utrpěli zranění vážnějšího charakteru. Jeden měl otřes mozku a poranil si ramenní kloub a byl operován v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, druhý leží po operaci tříštivé zlomeniny nohy v nemocnici v Motole. Podle mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové se cítí dobře a rehabilituje, ale ještě si nějakou dobu v nemocnici poleží. 

Dům vybuchl v pondělí dopoledne, hasiči odklízeli sutiny až do úterního večera, aby zjistili, zda pod nimi někdo nezůstal. Po neštěstí nikdo pohřešován nebyl, ale s definitivním potvrzením, že neštěstí nemá oběti na životech, se čekalo až na vyklizení domu. Pak objekt převzala policie, aby vyšetřila příčinu neštěstí, její zástupci však upozornili, že zkoumání může trvat až několik týdnů. Škody se vyšphají do desítek milionů korun. Policisté lidem postiženým výbuchem nabídli pomoc při dokumentování materiálních škod, pražští radní se usnesli, že jim finančně vypomohou.

Dům zničený výbuchem nechá majitel zabednit (zdroj: ČT24)