Policie varuje před destiláty z ostravské pálenice

Ostrava - Ostravští kriminalisté prověřují firmu, která vyrábí ovocné destiláty. Alkohol totiž obsahoval nebezpečnou látku 2-propanol. Pálenka sice není smrtelně nebezpečná, lidé by ale po jejím vypití mohli mít zdravotní problémy. Policie proto varuje, aby lidé alkoholické nápoje vyrobené v letech 2011 až 2013 z pálenice PP FAKR v Ostravě-Radvanicích nekonzumovali.

Někteří lidé už destilát vypili a zdravotní potíže se u nich neobjevily, zdravotní riziko nicméně existuje. „Nejsou to destiláty vhodné k lidské spotřebě,“ uvedla už dříve ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková. 

Policie doporučuje lidem, kteří by alkohol z pálenice PP FAKR chtěli pít, aby jej nejprve nechali zkontrolovat v laboratoři. Kdyby byl závadný, měli by lidé zatelefonovat kriminalistům na číslo 974 725 349

Problémy v pálenici objevili letos v březnu celníci, kteří tam šli na kontrolu na základě anonymního udání. Zjistilo se, že do destilátu byly přimíchány látky, které se používají k denaturaci lihu a nejsou přirozenou součástí lihovin. Oproti povolenému limitu bylo ve vzorcích například o 45 procent vyšší množství metanolu.

Policie případ prověřuje jako trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Je ale možné, že jej vzhledem ke zjištěným informacím ještě překvalifikují. V případu zatím nebyl nikdo obviněn.