Foglová prý opsala část koncepce, která ji dostala do čela ÚSTR

Praha – Na hlavu čerstvé ředitelky Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavly Foglové se snáší další kritika, tentokrát od historika ústavu Petra Blažka. Obvinil ji z toho, že v návrhu koncepce rozvoje, s nímž se ucházela o křeslo po odvolaném Danielu Hermanovi, opsala část jeho staré práce z roku 2010. Napsal to server Lidovky.cz.

Blažka mimo jiné rozčílilo, že tak učinila bez jeho vědomí. A právě návrh budoucího rozvoje úřadu pomohl Foglové do ředitelského křesla. „Je to nepřijatelné. Nechápu, jak se někdo může stát šéfem ústavu na základě koncepce, která vznikla tím stylem, že si vezmu cokoliv po ruce a opíšu to, protože to je geniálně napsané,“ cituje server historikova slova z jednání Rady ÚSTR, na kterém se zabývali jeho stížností.

Svou koncepci Foglová předložila Radě ÚSTR poté, co rada odvolala Daniela Hermana a radní ji pak mimo jiné na základě předložených návrhů vybrali do funkce dočasné ředitelky ústavu. Podle Blažka ale celou jednu stranu v koncepci opsala z jeho práce a vydávala za vlastní. „Otevřel jsem koncepci a našel jsem nikoliv jednu větičku, ale téměř celou opsanou stránku,“ řekl Lidovkám.cz.

Blažek se ohradil proti Foglové tvrzení, že koncepci psala sama, jen informace prý čerpala z různých dostupných zdrojů. „Bylo by nesmyslem přepisovat jiným způsobem něco, co mi přišlo naprosto stoprocentně geniálně definující to, co tam má být,“ bránila se ředitelka. Historik rovněž popírá prohlášení Foglové, že by dlouhodobě spolupracovala s odborníky, konkrétně s ním. Naposledy se prý viděli v roce 2011, píše server.

Historik Petr Blažek: „Zajímavé je, že se nejedná o veřejně přístupný dokument, který opsala. Byla to žádost o grant, která nikdy nebyla zveřejněna. Nejedná se tedy o klasický plagiát, kdy něco opíšete z knihovny. Svědčí to o tom, že koncepce byla zpracována podivným způsobem.“

Foglová však pro Lidovky.cz popřela, že by se snad jednalo o plagiátorství. Argumentuje tím, že nejde o vědeckou nebo autorskou oblast. „Od začátku jsem se netajila s tím, že jsem čerpala ze všech možných zdrojů a že mi radilo několik lidí. Takže slovo plagiátorství mi tu připadá poněkud přehnané,“ hájí se nová šéfka ÚSTR, která po svém jmenování proslula personálními čistkami v jeho vedení.