Nečas: „Hasenkopf trpí bájnou lhavostí. Autorem amnestie je Klaus“

Praha - O autorství amnestie není sporu, oznámil premiér Petr Nečas (ODS). Právník Pavel Hasenkopf, který tvrdí, že návrh připravilo ministerstvo spravedlnosti, podle předsedy vlády lže. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek uvedl, že zvažuje právní kroky. Podle Blažka si Hasenkopf „kompenzuje frustraci ze ztráty místa na Hradě“. Hasenkopf tvrdí, že lednová amnestie vznikla pod taktovkou ministerstva spravedlnosti. Její první verzi - značně odlišnou od verze finální - však prý vymyslel Hasenkopf sám. Jeden z nejbližších spolupracovníků bývalého prezidenta Klause Ladislav Jakl pro ČT24 znovu zopakoval, že autorem amnestie byl sám Václav Klaus.

Premiér Nečas prohlásil: „Tady žádný spor o autorství amnestie není a nemůže být. Pan Václav Klaus několikrát prohlásil, že on je autorem amnestie. Prohlásil to několikrát, veřejně. To, že teď nějaký pan Hasenkopf říká něco jiného, to je spíše otázka pro nějakého psychologa, možná lépe psychiatra. V této souvislosti mohu jenom poblahopřát panu vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky Mynářovi k rozhodnutí úředníka, který trpí bájnou lhavostí, okamžitě propustit.“

Podle Blažka se ale na textu amnestie nepodílel žádný zaměstnanec ministerstva ani on sám osobně: „O amnestii jsem, na rozdíl od jiných, již od ledna řekl mnoho. Nemám na svých prohlášeních co měnit ani k nim cokoli dodávat. Proč si pan Pavel Hasenkopf frustraci ze ztráty místa na Hradě kompenzuje historkami o ministerstvu spravedlnosti, nevím, nikdy jsem ho neviděl a tohoto člověka ani osobně neznám.“

„Nechce se mi jen nečinně přihlížet, jak se veřejně vyslovená lež stává standardem, který v naší společnosti může bez následků kohokoliv poškozovat. V souvislosti s výroky pana Hasenkopfa o amnestii proto zvažuji právní kroky,“ dodal Blažek.

Hasenkopf prý zatím vyjádření ministra nečetl. Pokud však ministr „tvrdí, že lžu, tak možná by si měl opravdu ověřit, zda skutečně může bezpečně tvrdit, že na jeho ministerstvu to nevzniklo, jestli může ručit za všechny, já nevím kolik tam mají zaměstnanců,“ dodal. „Každý soudný člověk“ si již podle Hasenkopfa z jeho slov udělal názor, jak to zhruba bylo.

  • „Moje hypotéza je, že můj návrh odešel na ministerstvo a tomu se velmi nelíbil. Byl zbytečně přesný, detailní, jako když vezmete skalpel a děláte chirurgicky přesné řezy. Ta jejich verze totiž je, jako když vezmete sekyru. Takže první, co mě napadalo, když jsem to viděl, bylo: “Ježíši, to je přesně to, co jsme nechtěli." (Pavel Hasenkopf, MF Dnes)

Fakt, že na amnestii pracovalo ministerstvo spravedlnosti, podle Hasenkopfa potvrzoval text amnestie. Ten totiž očividně připravoval odborník. „Bylo vidět, že to psal právník, který nemíchá hrušky s jablkama, mělo to štábní kulturu. Potom to někdo - zřejmě už na Hradě - upravil, udělal z abolice článek dva, čímž z toho udělal guláš,“ uvedl právník. O chystané amnestii také podle něj předem věděli premiér Petr Nečas, který ji kontrasignoval, a právě ministr Pavel Blažek.

Ministerstvo spravedlnosti podle Hasenkopfa sledovalo vytvořením koncepce amnestie dva hlavní cíle: zaprvé chtělo uvolnit přeplněné věznice a zadruhé také zbavit justici léta nedořešených případů, které celý systém zatěžují. Ministerstvo však dnes v tiskové zprávě uvedlo, že žádný Hasenkopfův návrh na úřad nikdy nedorazil. Resort prý nikdo z Hradu nikdy nežádal o jakoukoliv konzultaci ohledně textu amnestie.

Hradní kancléř Vratislav Mynář minulý týden v rozhovoru pro Právo za autory amnestie vedle Hasenkopfa označil také bývalého hradního vicekancléře Petra Hájka a exšéfa politického odboru Hradu Ladislava Jakla, oba to však odmítli.

Pracovna pana prezidenta

Podle Jakla je autorem amnestie bývalý prezident Václav Klaus. „Konečné znění amnestie vznikalo v dlouhých polemických debatách přímo v pracovně pana prezidenta. O všech parametrech amnestie rozhodl prezident Václava Klaus. Při tomto rozhodování mohl být inspirován poradami s nejbližšími spolupracovníky,“ uvedl Jakl pro ČT24. Potvrzuje tím tvrzení premiéra Nečase.

Hasenkopf se hodlá podobně jako ministr Blažek bránit, nikoli proti ministru, ale proti kancléři prezidenta Miloše Zemana Vratislavu Mynářovi, který rozvířil poslední debatu o tvůrcích amnestie.

Mynář dále oznámil, že s Hasenkopfem na Hradě již nepočítá. Podle pondělního vyjádření mluvčí prezidenta Hany Burianové chtěl Mynář záležitost řešit v průběhu tohoto týdne. Hasenkopf uvedl, že zatím o žádné připravované schůzce s Mynářem neví. To, že by na Hradě dál pracoval po tom, co se stalo, si prý představit nedovede. Sám však výpověď nepodá: „Já nevidím důvod, proč bych to měl té druhé straně usnadňovat. Oni přišli s tou iniciativou, tudíž nevím, proč já bych se měl i do budoucna tvářit, jako že ta vina byla na mé straně.“

„V tom se nehodlám babrat“

Mynář v dnešním rozhovoru pro server Lidovky zopakoval, že na amnestii nepracovali pouze lidé z Hradu, ale „nitky vedou i mimo“. K tématu ovšem zatím nemá další relevantní informace. „Mně jako občanu bylo podezřelé, aby pan prezident Klaus sepisoval po večerech amnestii, o níž nikdo nevěděl. Zajímalo mě, kdo na ní pracoval,“ uvedl hradní kancléř. Za tím, že označil Hasenkopfa, si však stojí: „Jestli byl někdo akčnější více a někdo méně, v tom se nehodlám babrat. Co jsem řekl, jsem řekl. Konec.“

Amnestie osvobodila šest a půl tisíce odsouzených, pobouření vyvolal zejména aboliční článek, který zrušil obvinění starší osmi let, u nichž možný trest nepřesahuje desetiletou hranici, a zastavil hospodářské kauzy s miliardovými škodami.

Pavel Hasenkopf
Zdroj: ČT24