Ztohoven pokutu nedostane. Zveřejnění čísel politiků je v pořádku

Praha - Skupina Ztohoven neporušila zveřejněním telefonních čísel politiků zákon o ochraně osobních údajů. Pokutu tedy nedostane. O rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) informuje server Lidovky. Policie případ odložila již na počátku března.

Čísla politiků skupina Ztohoven zveřejnila v listopadu 2012 v rámci výstavy Kartografie naděje v pražském centru DOX. Někteří z nich, včetně premiéra Petra Nečase (ODS), ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nebo tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) poté dostávali vulgární nebo výhrůžné zprávy.

„V daném případě se jedná o telefonní čísla osob činných v politice a veřejném životě, a to bez ohledu na skutečnost, zda se jedná o telefon hrazený z veřejných, či soukromých prostředků,“ oznámil mluvčí ÚOOÚ David Pavlát.

Pokud se politici cítí jednáním skupiny poškozeni, mají podle ÚOOÚ zvážit občanskoprávní žalobu. To však zřejmě nehrozí. Oslovené politiky už kauza příliš nezajímá.

  • Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09): „Je mi to úplně jedno. I kdyby byli potrestaní, obtěžování, jemuž jsem byl vystaven, mě to stejně nazbaví.“
  • Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM): „Přišlo mi to spíše jako uhozený vtip než něco trestuhodného. Nijak mě nerozzlobilo, rozhodně ale nic inteligentního nepřineslo.“
  • Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09): „Když se zamyslím, co už všechno policie odložila, je tento případ ještě jedním z nejlehčích hříchů.“

Skupina Ztohoven…

… je známa svým vstupováním do veřejného prostoru. K nejznámějším patřila akce Mediální realita, při které se napojila do televizního vysílání se simulovaným atomovým výbuchem. Kvůli svým aktivitám se členové skupiny dostali několikrát i do konfliktu se zákonem.