Benešová bude radit Zemanovi

Praha - Bývalá místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová bude poradkyní prezidenta Miloše Zemana pro oblast justice a spravedlnosti. Dlouholetá podporovatelka bývalého předsedy ČSSD a současné hlavy státu se chce zabývat například spornými zákony, případnými milostmi nebo nominacemi ústavních soudců.

„Pan prezident mi nabídl, abych se stala součástí jeho poradního sboru zodpovědnou za oblast justice a spravedlnosti. Jeho nabídku jsem neodmítla,“ řekla po setkání Benešová.

Činnost v týmu poradců, který se má prý poprvé sejít tento měsíc, bude Benešová vykonávat bez nároku na honorář. Na Hradě bude mít podle svých slov „komůrku“, kam si dá své věci a která jí bude sloužit jako příležitostná kancelář pro tuto externí činnost. Vedle ní se hodlá nadále věnovat i své dosavadní praxi.

Se Zemanem dnes Benešová diskutovala například o ústavních soudcích, což je jedna z oblastí, na níž by chtěla spolupracovat. Prezident podle ní vyjádřil spokojenost, že první čtveřice jeho kandidátů na ústavní soudce v Senátu prošla. Obecně pak prý hovořili o tom, že by i další kandidáti měli být podobní, aby bylo složení Ústavního soudu pestré a byli tam experti na různé problémy.

S hlavou státu jednala Benešová také o zákonu o státním zastupitelství, k němuž prezidentovi pošle své postřehy, investičních pobídkách nebo návštěvách krajů, které Zeman plánuje.

O minulosti v sociální demokracii se prý nebavili. Benešová sama si sice myslí, že její jasná podpora Zemana v prezidentské volbě, do níž ČSSD v prvním kole postavila senátora Jiřího Dienstbiera, ji mohla stát část hlasů spolustraníků při těsném souboji o místopředsednické křeslo na březnovém sjezdu, nepatří však prý k lidem, kteří dělají něco jiného, než říkají. „Mně to přišlo vysloveně trapný, abych říkala navenek, že budu volit Dienstbiera, a volila jsem Zemana,“ uvedla s tím, že se za současného prezidenta nikdy nestyděla.

Benešovou na ostravském sjezdu v několikátém kole volby porazila Alena Gajdůšková. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně a nynější advokátka Benešová pak vypadla i ze stínové vlády, v níž do té doby zastávala post mluvčí pro boj s korupcí.