Prezident jmenoval tři nové ústavní soudce

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes hodinu po poledni jmenoval na Pražském Hradě do funkce tři nové ústavní soudce - Miladu Tomkovou, Jaroslava Fenyka a Jana Filipa. Tomkovou zároveň jmenoval i místopředsedkyní soudu. Prezident soudcům blahopřál k jejich zvolení a přál jim mnoho úspěchů v nelehké práci. Poděkoval také všem, kteří se na výběru soudců podíleli: „Kdyby to byl výběr, který by závisel pouze na rukou jednoho člověka, byl by to výběr velmi riskantní.“

Slavnostního aktu se na Pražském hradě účastnil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Právě oni prezidentovi pomáhali s výběrem kandidátů na ústavní soudce, které Senátu předložil.

„Jsem rád, že byl Ústavní soud doplněn renomovanými právníky,“ komentoval jmenování ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Senátor Jiří Dienstbier, stínový ministr spravedlnosti ČSSD, poznamenal, že doplnění soudu bylo zásadní z hlediska ochrany ústavnosti a základních práv lidí.
Dlouhé neúplné obsazení soudu mohlo podle něj vést až k zablokování jeho činnosti.

„Nečeká je ani hodina hájemství“

Po více než roce je klíčová 15členná instituce opět kompletní. Jmenovací listinu z rukou hlavy státu dnes převzala soudkyně Nejvyššího správního soudu a dvojice profesorů právnických fakult. Podle předsedy instituce Pavla Rychetského nebudou mít noví soudci čas na seznámení s agendou.

Na každého z nich totiž čeká až 180 nevyřízených záležitostí. „Nečeká je ani hodina hájemství. Jsem v prostorách Pražského hradu a po jmenování jim obratem dodám první plenární spisy,“ uvedl pro ČT24 generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil. Zasedání plána se noví soudci mají účastnit již v úterý příští týden.

Senát minulý týden schválil na návrh hlavy státu čtyři jména. Vladimír Sládeček ale bude jmenován až začátkem června, kdy skončí mandát dalšího z ústavních soudců. Všichni kandidáti prošli hlasováním v horní komoře bez problémů. Například Fenykovi ale někteří vytýkali působení předlistopadového vojenského prokurátora.

Jan Kysela, ústavní právník

"Pan profesor Filip působil dlouhá léta na Ústavním soudu jako asistent, tudíž to prostředí zná a zná i rozhodovací procedury. Jde tedy o to, aby případy, které dostane na stůl, si prostudoval a pak může rozhodovat. Paní doktorka Tomková je soudkyní Nejvyššího správního soudu, takže pokud jde o soudcovskou rutinu, je nesporně vybavena, její případ proto bude velmi podobný. Pan profesor Sládeček působil na Ústavním soudu před mnoha lety jako asistent, tudíž se bude muset 'rozkoukávat' něco více. V zásadě jediný, kdo nemá bezprostřední zkušenost s fungováním soudu, je pan profesor Fenyk, který zná justici z role advokáta, tudíž ten bude mít 'problém' asi největší. Všichni jsou ale podle mě velmi zkušení a kompetentní, zabíhací problém by neměl být nijak fatální."

Ústavní soudce Vojen Güttler

„Přes víkend noví kolegové dostali potřebné materiály a prostudují si je. Jde o to, aby mohli od samého počátku zasahovat do diskuze, prezentovat své názory a podobně. Samozřejmě, že nějakou chvíli potrvá, než si osvojí ustálenou techniku práce, ale z hlediska obsahového jsem přesvědčen, že v principu budou velkou posilou prakticky od samého počátku.“

Další čtyři kandidáty na ústavní soudce chce prezident předložit v červnu za ty, jejichž mandát skončí v létě. Celkem letos post opustí sedm ústavních soudců. Podle Miloše Zemana je nutné instituci stabilizovat.

Už dnes patřilo toto téma na Hradě k těm hlavním. V kuloárech Senátu se objevují první jména možných kandidátů. Jsou mezi nimi soudci Nejvyššího správního soudu Kateřina Šimáčková a Vojtěch Šimíček nebo předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček, který ovšem v Senátu již jednou neuspěl. Naopak téměř jistý úspěch má dosavadní předseda soudu Pavel Rychetský.

Zatěžkávací zkoušk a: Restituce a nadstandardy

Mezi nedořešenými případy zůstávají například i církevní restituce nebo zdravotnické nadstandardy. O restitucích se podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského může rozhodnout do jednoho až dvou měsíců. Na nadstandardy dojde hned potom. Svůj názor na další platby ve zdravotnictví už někteří z nových soudců řekli. Kriticky se vyjádřila Milada Tomková i Jaroslav Fenyk.