Část rady ÚSTR podala na Hermana trestní oznámení

Praha - Část rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) podala trestní oznámení na bývalého ředitele Daniela Hermana. V Událostech, komentářích to řekl člen rady Michal Uhl. Spolu s Janem Burešem a Emílií Benešovou ho viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci. Podezření se týká zvyšování platů a odměn pro zaměstnance. Ředitelka Ústavu Pavla Foglová také poukázala na chaos, který panuje mezi zaměstnanci, kteří pracují na poloviční úvazek. Podle ní často pracují z domova a pobírají plat jako ostatní zaměstnanci. Herman pochybení odmítá a za kroky rady vidí snahy levice o politizaci ústavu.

Michal Uhl, člen Rady ÚSTR:

„My jsme dneska s kolegou Janem Burešem a s Emílií Benešovou rozhodli - jako členové Rady ÚSTR - na vás podat trestní oznámení u obvodního státního zástupce v Praze 3 Pavla Poláka, na vědomí jsme to dali vrchní státní zástupkyni v Praze Lence Bradáčové. A jedná se o porušení povinnosti při správě cizího majetku, paragraf 220, a zneužití pravomoci úřední osoby, paragraf 329. Dneska po šesté hodině jsem ho poslal do podatelny.“

Daniel Herman, bývalý ředitel ÚSTR:

„Opravdu obavu nemám, jsem si naprosto jistý, protože všechny věci byly jasně zdokumentované, v pořádku. Já jsem k 10. dubnu nechal udělat mimořádnou závěrku, takže po této stránce nemám nejmenší problém.“

Zaznělo v Událostech, komentářích

Nová šéfka Ústavu pro studium totalitních režimů Foglová zdůraznila, že bývalý ředitel Herman ÚSTR zadlužil. „Nemyslím si, že to udělal sám, a dokonce bych i připustila, že do všech důsledků nevěděl, co činí. Při svém odchodu poděkoval zaměstnancům a rozdal jim odměny. Ovšem odměny v lednu 2013 za rok 2013, v tomto roce totiž byly zúčtovány. Nejde o malou částku, je to celkem 903 tisíc korun, z toho pouhých sedm osob odčerpalo téměř polovinu. Zbývající částku dostalo padesát zaměstnanců. Těch sedm jsou členové bývalého vedení a někteří ředitelé odboru. A shodou okolností také ti, kteří se teď nejvíce ozývají a nejvíce chtějí soudit,“ podotkla nová ředitelka.

Pavla Foglová:

„V této situaci vyčerpaného fondu mezd pan ředitel navíc podepsal v několika desítkách případů zvýšení platů. Zvýšení, na které v tu chvíli neměla instituce peníze. Tehdejší vedení to muselo dobře vědět. Bylo to v rozporu s žádostí rady, která už předtím žádala, aby pan Herman nečinil žádná personální opatření. Přitom opět nešlo o malé částky. V této souvislosti proto zvažujeme podání trestních oznámení.“

Daniel Herman se proti obviněním současného vedení důrazně ohradil. „Musím tvrzení paní ředitelky Foglové co nejostřeji odmítnout, protože jsou to tvrzení nepravdivá. Závěrečný účet za loňský rok, který schválilo ministerstvo financí, hovoří jasně, tam absolutně žádné problémy nebyly,“ řekl.

Odměny, které mu Foglová vyčetla, byly prý rozplánované již od loňského roku a část se jich také začala vyplácet již loni. Pokud nastaly nějaké problémy, tak jdou podle Hermana na konto neodpovědné personální politiky nové ředitelky a nového vedení, které prý bez konzultace s ekonomickým odborem najímalo nové pracovníky.

Daniel Herman
Zdroj: Jindřich Minařík/isifa/Lidové noviny

Foglová přirovnala poměry v ústavu k „dobře trafikovému místu“

Foglová zpochybnila, že by snad někdy kritizovala dobrou práci historiků ústavu. Jejich práce si prý váží, zdůraznila jen, že pokud zde někdo pracuje na poloviční úvazek, neznamená to, že může být celý týden doma na telefonu. Bere potom stejný plat jako někdo, kdo je v ústavu denně přítomen běžných osm hodin. Takový přístup se jí zdá podivný a vrhá prý zvláštní světlo na její předchůdce.

Daniel Herman, bývalý ředitel ÚSTR:

„Badatelé a historici, kteří pracují v různých archivech a dalších partnerských organizacích, nemohou být každý den osm a půl hodiny v práci. Institut takzvané práce z domova byl individuální a ředitel odboru a příslušní náměstci vždy výstupy kontrolovali. Pokud výstupy nebyly v rezonanci toho, co mělo být vykonáno, byli tito lidé kázeňsky řešeni. Všechno bylo řádně zdokumentované.“

Nová ředitelka proto přistoupila ke kroku, kterým zruší veškeré práce z domova. Některá povolení na takové práce totiž podle ní neměla ani písemnou podobu. „Proto zavádím znovu pořádek v této oblasti a tam, kde je práce z domova opodstatněná, tam bude písemně doložená a schválená nadřízeným,“ dodala. Dále poukázala na to, že zaměstnanci ústavu ve své pracovní době uspořádávali uvnitř budovy nepovolené tiskové konference a veřejně na nich kritizovali vedení.

Proti krokům nové ředitelky se dnes opět ohradila část zaměstnanců, která se přišla na tiskovou konferenci podívat. „Je to neuvěřitelná arogance moci, mluvím jen za sebe, a ne za ústav, to už máme od paní ředitelky zakázané. Paní ředitelka nemá peníze na to, aby zaměstnala nové zaměstnance. Pokud vím, jsou ve zkušební době, tak by je měla propustit,“ řekl jeden ze zaměstnanců. Foglová podotkla, že se pokusí najít rezervy v provozních nákladech tak, aby měla na platy pracovníků dostatek peněz.

Nové členy vědecké rady ÚSTR představí ředitelka asi 15. května

Kandidáty na nové členy vědecké rady ÚSTR plánuje Foglová představit 15. května. Dosavadní členové rady, která je poradním orgánem ústavu, odstoupili v polovině dubna na protest proti odvolání bývalého ředitele Daniela Hermana. „Jednáme s potenciálními členy vědecké rady, nějaká jména už máme. Na příštím jednání bych chtěla radě ústavu navrhnout, aby jmenovala nové členy,“ řekla Foglová. Už dříve Foglová řekla, že v nové vědecké radě by měli být nejen historici, ale i právníci, sociologové a politologové.

Vědecká rada je odborný poradní orgán pro výzkum, členy na návrh ředitele ÚSTR schvaluje hlavní rada instituce. Členové vědecké rady se například vyjadřují k výroční zprávě a ročním plánům badatelské a ediční činnosti. Funkce člena vědecké rady je na rozdíl od člena hlavní rady neplacená.

Situace v ÚSTR je vyhrocená již několik posledních týdnů

Situace v instituci, která dlouhodobě vyvolává emoce, je v posledních týdnech vyhrocená. Spory o ÚSTR vyvrcholily odvoláním ředitele Hermana a jmenováním Foglové. Nová šéfka následně odvolala několik dalších zaměstnanců. Server Lidovky.cz navíc včera informoval o tom, že historik ústavu Petr Blažek obvinil Foglovou z opsání části jeho staré práce. Nová ředitelka instituce podle něj opsala skoro celou stránku, kterou použila v návrhu koncepce rozvoje, s nímž se ucházela o křeslo po odvolaném Danielu Hermanovi.

Foglová však pro Lidovky.cz popřela, že by se snad jednalo o plagiátorství. Argumentuje tím, že nejde o vědeckou nebo autorskou oblast. „Od začátku jsem se netajila s tím, že jsem čerpala ze všech možných zdrojů a že mi radilo několik lidí. Takže slovo plagiátorství mi tu připadá poněkud přehnané,“ hájí se nová šéfka ÚSTR, která po svém jmenování proslula personálními čistkami v jeho vedení.

Vládní ODS a opozice se navzájem obviňují z úsilí o politický vliv na instituci. Proti změnám se postavila i část zaměstnanců. Kvůli odchodu Hermana odstoupili všichni členové druhé vědecké rady, která je poradním týmem ÚSTR. Úkolem ÚSTR, který je zřízen zákonem, je zkoumat nestranně dobu komunismu a nacismu.