Klaus pro Právo: Jediným autorem amnestie jsem já sám

Praha - Jediným autorem novoroční amnestie je podle Václava Klause on sám - bývalý prezident to zopakoval v rozhovoru pro deník Právo. Odmítl tak tvrzení hradního kancléře Vratislava Mynáře, že se na amnestii podíleli Klausovi bývalí spolupracovníci - Ladislav Jakl, Petr Hájek a Pavel Hasenkopf. V deníku připustil, že své rozhodnutí konzultoval s blízkými lidmi, autorem je ale on a nikdo jiný.

Exprezident Václav Klaus v dnešním Právu popřel, že autorství lednové amnestie pouze „džentlmensky“ vzal na sebe. „Autorem novoroční amnestie jsem já a nikdo jiný,“ řekl Klaus. Sice se radil s nejbližšími hradními spolupracovníky, ale všechna konečná rozhodnutí o parametrech amnestie učinil sám, prohlásil.

Exprezident Václav Klaus údajně loni žádal právního poradce Hradu Pavla Hasenkopfa o návrh letošní lednové amnestie. Píše se to v e-mailu, který dnes Hasenkopf zveřejnil na Facebooku. Zprávu prý právníkovi poslal bývalý šéf hradního politického odboru Ladislav Jakl. „Pan prezident prosí o vypracování jednoho z možných řešení amnestie,“ píše se v údajné zprávě od Jakla, který odeslání e-mailu nepopírá.

Hradní kancléř Vratislav Mynář minulý týden za autory amnestie vedle Václava Klause označil bývalého hradního vicekancléře Petra Hájka a exšéfa politického odboru Hradu Ladislava Jakla, oba to však odmítli. Na amnestii se měl podle Mynáře podílet také poradce Kanceláře prezidenta republiky Pavel Hasenkopf, který se před několika dny nechal slyšet, že amnestie není pouze Klausovým dílem, ale vznikla pod taktovkou ministerstva spravedlnosti. Ministerstvo v čele s Pavlem Blažkem (ODS) se proti tomuto tvrzení rázně ohradilo.

Amnestie
Zdroj: ČT24

Václav Klaus vyhlásil amnestii na Nový rok u příležitosti 20. výročí vzniku České republiky. Největší kontroverze vyvolal její druhý článek, podle nějž Klaus zastavil pravomocně neskončené trestní stíhání, od jehož zahájení k 1. lednu uplynulo více než osm let. Nařízení se dotklo trestných činů se sazbou nepřevyšující desetileté odnětí svobody a vztahovalo se i na několik velkých hospodářských kauz z 90. let. Prezident se proti výhradám vyvolaným amnestií několikrát ohradil a označil je za kampaň proti svojí osobě.

Druhý článek amnestie už zastavil trestních stíhání 757 lidí ve 415 kauzách, z toho devatenáctkrát šlo o případy, kterým se věnovalo vrchní státní zastupitelství - tedy kauzy se škodou vyšší než 150 milionů korun.