Ministerstva se snaží šetřit, právníkům ale platí miliony

Praha - Česká ministerstva se sice snaží šetřit, výdaje na externí poradenské služby - zejména právní - se ale v čase příliš nemění. Česká televize spočítala, že jen za poslední dva roky utratila za právnické kanceláře víc než půl miliardy korun. Ministerstva se podle svých vyjádření bez poradců neobejdou - využívají je od složitých právních sporů až po analýzy smluv. Nejvyšší kontrolní úřad má sledování těchto účtů jako jednu z priorit, na kterou se zaměří.

Resorty sice mluví o úsporách, na právnících ale nešetří. Ministerstvo financí za poslední dva roky zaplatilo za arbitráže a velké kauzy přes 300 milionů korun. Na žebříčku útrat za loňský rok vévodí právě ministerstvo financí. „Jsou to specifické případy, kdy by se ministerstvu nevyplatilo používat vlastní zaměstnance, protože by nebyli celou dobu vytíženi, pouze v době sporu,“ vysvětlil Jakub Haas z ministerstva financí.

Následuje ministerstvo zdravotnictví, které nejvíc zatížil spor se společností Diag Human. Externí kanceláři zaplatilo také za přípravu zákona o univerzitních nemocnicích. Bez služeb právníků se neobejdou ani na ministerstvu zdravotnictví. „Je to potřeba v případech, kdy je potřeba řešit externí stanovisko, řešit nějaký právní spor nebo zajistit expertní postup při přípravě složité právní normy,“ vysvětlila mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Dohromady za poslední dva roky poslal stát právníkům víc něž 520 milionů. Výplaty právníkům se prodražují i kvůli novému zákonu o veřejných zakázkách. S novými podmínkami tendrů si totiž často neví rady ani sami ministerští úředníci.

Ministerstva se snaží šetřit, právníkům ale platí miliony (zdroj: ČT24)

Kvůli úsporám si některé ministerské úřady nově určily roční limity. Ministerstvo obrany má strop na patnácti milionech. Ministerstvo životního prostředí teď uzavřelo smlouvu na deset milionů.

Útraty ministerstev za externí služby dlouhodobě sleduje nejvyšší kontrolní úřad. Ten v minulosti několikrát upozornil na nevýhodné smlouvy, které resorty uzavírají a má v plánu v těchto kontrolách pokračovat.