Květen bude chladný, teploty kolem 14 stupňů

Praha - Květen bude podle meteorologů vcelku chladný. Rtuť se bude pohybovat většinou kolem průměru pro toto období, který činí 14,1 stupně Celsia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) nyní vydává dlouhodobé předpovědi bez konkrétních údajů o teplotách, dřívější předpovědi totiž příliš nevycházely.

Pravděpodobnost, že v příštích čtyřech týdnech vystoupí rtuť nad 14,1 stupně, tedy dlouhodobý průměr pro toto období, je jen desetiprocentní. S tím, že bude naopak chladněji, počítají meteorologové na 40 procent.

„S výjimkou týdne od 20. do 26. května, který může být teplotně podprůměrný, by měly být ostatní tři týdny teplotně průměrné. Přičemž první polovina nejbližšího týdne, mezi 6. a 12. květnem, bude nadprůměrná a druhá podprůměrná,“ sdělili meteorologové. To potvrzuje krátkodobá - přesnější prognóza, podle který by se teploty by se mohly vyšplhat až na 25 stupňů Celsia.

Srážky z průměru nevybočí

Ani srážky by neměly být mimořádně silné. Dlouhodobý průměr pro zmíněné období činí 66 milimetrů a jen s dvacetiprocentní pravděpodobností naprší v příštím měsíci více vody. Srážkově tedy bude zbytek května nejspíš průměrný, nebo slabě podprůměrný.