Kradou vám elektřinu? On-line elektroměr pomůže získat důkazy

Praha – Odběratelé elektřiny často končí u soudu tehdy, když se s jejich elektroměrem manipulovalo. V drtivé většině případů se nakonec ukáže, že podezřelý skutečně odebíral proud načerno. Jenže k soudu musí i ti, kteří jsou sami obětí krádeže a jsou nuceni složitě dokazovat svoji nevinu. Aby bylo úplně jasné, kdo elektřinu kradl, připravuje energetický regulační úřad změnu. Chce navrhnout zavedení on-line elektroměrů, které určí, zda a jak bylo s proudem manipulováno.

Bránit elektrické rozvody proti zlodějům je těžký a často i nebezpečný úkol. Zákon pomáhá kontrolorům tak, že odběratel musí mít elektrické hodiny na dostupném místě. Když ale s takovým elektroměrem někdo cizí manipuluje, musí si odběratel proudu pomoct sám. „Když za vámi někdo přijde a řekne, že máte černý odběr, tak vy musíte dokázat, že jste o tom černém odběru nevěděli. Ta důkazní nouze je na vás,“ uvedl mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

Vynalézavost zlodějů přitom zdaleka nekončí u skříněk s elektroměry. Rybaření je přezdívka pro nejprimitivnější a také velice nebezpečný způsob krádeže rozšířený především na Balkáně, kdy zloději nahazují drát s kotvou přímo na elektrické vedeni. Ty nejotrlejší totiž neodradí od krádeže ani hrozba smrtelného úrazu. Jenže spolu s takzvanými elektrickými rybáři končí u soudu i odběratelé. Těch, kterým se dnes podaří prokázat svou nevinu, je ale naprosté minimum.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)