ČT objevila další dar pro ODS od spolumajitele firmy Alfa Helicopter

Praha – Česká televize zjistila další informace v kauze údajně nevýhodné smlouvy na provozování letecké záchranné služby, kterou podepsal někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Spolumajitel jedné z vítězných firem Alfa Helicopter Pavel Müller daroval občanským demokratům padesát tisíc korun – a to už v roce 2006, dva roky před podpisem smlouvy. Další dary pak následovaly.

„Je to potvrzení toho, že ty vazby tam předem byly, a že si ty firmy vytvářely podhoubí na to, aby třeba některé obchody mohly projednávat velmi nakrátko,“ domnívá se programový ředitel Transparency International Radim Bureš.

V darovací smlouvě se uvádí, že peníze šly na činnost ODS a volby. Po podepsání zakázky v roce 2008 následovaly další dary – v roce 2009 daroval Müller a Jan Šebek  (jehož Nadační fond Jana Šebka Alfu Helicopter spoluvlastní) ODS sto tisíc korun. V dalších dvou letech pak poslal Müller ODS po padesáti tisících. Celkem poskytli ODS čtvrt milionu. Julínek i Müller odmítli poskytnutí darů komentovat. Česká televize už dříve také zjistila, že Julínek zhruba rok poté, co odešel z ministerstva zdravotnictví, se stal členem Nadačního fondu Jana Šebka.

Tomáš Julínek
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/Lidové noviny

Někteří politici ODS už vyzvali předsedu strany Petra Nečase, aby sponzorské dary od jednatelů firmy Alfa Helicopter vrátil. Nečas s tím ale zatím nepočítá a smlouvu podepsanou Julínkem hájí. „Toto rozhodnutí bylo správné a nejsou mi známy žádné skutečnosti, že by došlo k něčemu protiprávnímu,“ prohlásil premiér. „Být na místě Petra Nečase, tak bych ten sponzorský dar rychle vrátil,“ myslí si poslanec za ODS Boris Šťastný. Rovněž šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka označil tyto dary za podezřelé s tím, že by je strana měla rychle vrátit.

Protikorupční policie obvinila Julínka ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Státu měla vzniknout škoda skoro 800 milionů korun.

Zakázku na provozování letecké záchranky získala Alfa Helicopter spolu s firmou DSA. Podle policie byly ale státní subjekty schopny poskytovat tyto služby levněji. Smlouvu nelze vypovědět, platnost má až do roku 2016. Stát zmíněným firmám za osm let trvání smlouvy zaplatí celkem 3,7 miliardy korun.

Kalousek: „Obvinění psal negramotný idiot“

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale stojí za Julínkem. Tvrdí, že stát žádnou škodu neutrpěl a Julínkovo obvinění je prý nesmyslné. „Mohu říct jedinou větu. To obvinění psal negramotný idiot,“ řekl Kalousek. Společnost Alfa Helicopter se odmítá ke kauze vyjadřovat a stejně tak mlčí i exministr Julínek. Firma DSA údajné předražení zakázky odmítá a mluví o poškození dobrého jména. Hodlá podat trestní oznámení a žalobu; koho konkrétně chce žalovat, zatím nesdělila.

Julínkovo obvinění nyní studuje státní zástupkyně Darja Dunajová z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Jestli bude jeho stíhání zastaveno, či ne, by mělo být jasné během několika týdnů. Julínek proti stíhání podal stížnost.

Kde v Česku zasahují soukromé letecké společnosti a kolik to stát stojí?

Společnost DSA má svá stanoviště ve městech Hradec Králové, Ostrava, Liberec a Ústí nad Labem.

Společnost Alfa Helicopter má také čtyři stanoviště - v Jihlavě, Brně, Olomouci a Českých Budějovicích.

Stát - tedy armáda a policie - pak zajišťují záchrannou leteckou službu pro Prahu a střední Čechy (Policie ČR) a Plzeňsko (Armáda ČR).

Obě firmy - DSA a Alfa Helicopter - mají podle smlouvy dostat od státu za osm let téměř 3,7 miliardy korun. Peníze si dělí zhruba na polovinu a slouží jim jak na nákup vrtulníků, tak na provozní prostředky.

Podle trestního oznámení, které vedlo k obvinění exministra Julínka, jedna letová hodina u společností DSA a Alfa Helicopter (včetně držení pohotovostí) stát stojí 135 258 korun. Naopak ta nejdražší hodina i s držením pohotovosti u armády stát vychází na 50 025 korun.

Vztahy Alfa Helicopter a ODS tématem Událostí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod