Česko se stává magnetem pro fyziky z celého světa

Praha – Ačkoliv zázemí pro dva špičkové laserové projekty v Dolních Břežanech u Prahy teprve vzniká, do země už přijelo speciálně kvůli nim na 40 zahraničních vědců.

Pracoval už v Japonsku, USA i Německu, teď všechna jeho předchozí působiště přebil český projekt. Profesor Akira Endo přijel vést tým, který pracuje na vývoji nových laserů pro průmysl i medicínu. Jeho kolega Antonio pochází z Itálie, naposledy budoval projekty ve Francii a i on nenašel pro pokračování své kariéry lepší místo než Prahu.

„Tento projekt bude jedinečný nejen v Evropě, ale na celém světě. Takže teď je ten správný okamžik být tady v Praze,“ říká Antonio Lucianetti. Jejich tým pracuje na projektu HILASE, tedy záměru vyrobit nový typ laseru. Za rok se vědci přestěhují do menší z budov vznikajícího dolnobřežanského laserového areálu. Z víc než 20 členů týmu bude polovina cizinců.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)

Podle manažera projektu Tomáše Mocka české vysoké školy neprodukují dostatečný počet lidí s potřebným vzděláním v oboru vysoce energetických laserů. Podobnou tendenci hlásí i větší z obou laserových projektů – Eli, který má testovat největší laser na světě. Nadnárodnost reprezentuje i manažer stavby.

Laserová hala by měla podle plánu vyrůst do roku 2015. Následující dva roky budou vědci instalovat samotný laser a další technologie. První pokusy by měli spustit už v roce 2018.