Hasenkopf: Znám autora amnestie, důkazy jsem předal Zemanovi

Praha – Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf předal všechny dokumenty o autorství novoroční amnestie prezidentu Miloši Zemanovi. Řekl to v dnešních Otázkách Václava Moravce. Nechtěl ale sám uvést jméno autora, protože se obával, že ho „zničí před celým národem“. Rozhodnutí o zveřejnění jmen tak nechá na Zemanovi. Pokud on tak ale neučiní, chce jméno autora zveřejnit Hasenkopf sám. Požaduje zároveň i omluvu za to, že Zemanův kancléř Vratislav Mynář označil za jednoho z autorů amnestie právě Hasenkopfa. Ten již dříve prohlásil, že amnestii vytvořilo ministerstvo spravedlnosti, což ovšem úřad popírá.

„Byl to prezident republiky, kdo přislíbil vypátrat autory amnestie. Já si myslím, že by měl dostat možnost toto pátrání dokončit,“ uvedl Hasenkopf v Otázkách Václava Moravce. Hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi ale již nedůvěřuje, a proto se rozhodl předat veškeré dokumenty prezidentu Miloši Zemanovi. „V pátek jsem je podal na podatelnu Pražského hradu,“ dodal. Již nyní tak Miloš Zeman zná jména osob, o nichž se exporadce domnívá, že jsou autorem textu amnestie. Dokumenty prý obdržel a již je studuje.

Mezi zmíněnými podklady je podle Hasenkopfa například úplný přepis e-mailové komunikace týkající se amnestie či různé návrhy podoby amnestie. „Předal jsem mu (Zemanovi) svůj návrh amnestie a další návrh, o kterém jsem přesvědčen, že vznikl na ministerstvu spravedlnosti. Předal jsem mu i konečnou verzi amnestie, jak to někdo na Hradě podle mě upravil na základě té ministerské,“ řekl. Dokumenty obsahují čísla počítačů, na kterých návrhy vznikly, a které tedy mohou vést k autorovi amnestie.

Za svoji verzi amnestie se Hasenkopf nestydí

Hasenkopf byl již dříve Jaklem pověřen úkolem, aby připravil podklady pro prezidentskou amnestii. „Když jsem to psal, tak to byl materiál, pod který by se bez uzardění mohl podepsat jakýkoliv prezident,“ domnívá se Hasenkopf. Podle hlavy státu byl ale text amnestie příliš podrobný. „Pokud chcete napsat právní předpis, který nebude mít žádnou mezeru, tak bude komplikovaný vždycky. Čím stručněji to budete psát, tím větší riziko, že se někde něco nepodaří,“ hájí se Hasenkopf.

V lednu se tak Hasenkopf jako právník od výsledného textu amnestie distancoval. „Ten text se mi vůbec nelíbí (…) Kdybych já byl považován za autora něčeho takového, tak v oboru mezi legislativci budu považován za někoho, kdo neumí pořádně sepsat právní předpis,“ podotkl Hasenkopf. Neví zároveň, proč hradní kancléř Vratislav Mynář, který dostal za úkol od současného prezidenta autory amnestie vypátrat, označil za jednoho z tvůrců právě Hasenkopfa.

Hrálo ve výsledné podobě amnestie roli ministerstvo spravedlnosti?

Hasenkopf se již před několika dny nechal slyšet, že amnestie není pouze Klausovým dílem, ale vznikla pod taktovkou ministerstva spravedlnosti. Ministerstvo v čele s Pavlem Blažkem (ODS) se proti tomuto tvrzení rázně ohradilo. Nicméně také právnička Hana Marvanová považuje důkazy, tedy dotazy od ministerstva spravedlnosti, zveřejněné Hasenkopfem na Facebooku, za věrohodné. „Z té písemnosti to vypadá, že na ministerstvu spravedlnosti byl zpracován ještě před vyhlášením amnestie prezidentem podklad a že role ministerstva spravedlnosti byla větší, než jak doposud ministr spravedlnosti uváděl,“ míní Marvanová. 

Mynář také uvedl, že s Hasenkopfem na Hradě dál nepočítá. Exporadce dnes reagoval, že se chce
s Hradem kvůli propuštění soudit. Kancelář prezidenta mu prý dala ve čtvrtek na vybranou mezi odchodem na dohodu s odstupným, nebo okamžitým vyhazovem kvůli porušení pracovní kázně. „Údajně se nedostavuji do práce. Dostal jsem k tomu výpis příchodů a odchodů. Zajímavé tam je, že v některé dny jsem pouze přišel, v některé jen odešel,“ zpochybnil důvody výpovědi. Dohodu tedy nepřijme, nechá se propustit a propuštění napadne u soudu.

Amnestie
Zdroj: ČT24

Václav Klaus zase považuje za autora amnestie sebe samého. „Pan emeritní prezident má samozřejmě pravdu, že jediným autorem de jure je on,“ podotkl Hasenkopf. Ovšem někdo pro Václava Klause musel podklady posbírat. Například i samotná konverzace ohledně budoucí amnestie probíhala pouze mezi Hasenkopfem a Ladislavem Jaklem, který byl přímým nadřízeným Hasenkopfa. S Václavem Klausem do kontaktu právník údajně vůbec nepřišel. Hasenkopf konstatoval, že jeho návrh amnestie zřejmě nebyl jediný a právě Jakl další možné podklady sbíral. Prý ale autorů amnestie je více a v současnosti záleží na Miloši Zemanovi, zda jejich jména zveřejní.