Kavan: S důchodem lze vyjít jen těžko

Praha – Sociální demokracie se tváří, že současný důchodový systém není třeba nějak zásadně měnit - stačí jen dát do něj víc peněz. Jenže někdejší emigrant a ministr zahraničí poslední vlády Miloše Zemana Jan Kavan (ČSSD) otevřeně říká, že se svou penzí těžko vychází: „Já bych řekl, že mé výdaje převyšují mé příjmy,“ řekl v rozhovoru pro pořad 168 hodin. Bývalý politik si ale nechce stěžovat, žije v bytě, který patří synovi, a finančně ho podporují přátelé z ciziny i rodina.

Kromě českého důchodu, který se pohybuje okolo částky jedenácti tisíc, pobírá bývalý politik Jan Kavan ještě menší britský důchod. I tak s ním ale těžko vyjde přesto, že bydlí v bytě svého syna. „Já mám tu výhodu, že žiju v bytě, který patří synovi. Na druhé straně musím udržovat kontakt s děním, utrácím hodně peněz za telefony, internet, knížky. Bohužel utrácím dost peněz za léky, vzhledem ke svému zdravotnímu stavu. Takže se s tím dá vyjít těžko,“ tvrdí někdejší poslanec, senátor, ministr zahraničí, vicepremiér, jeden rok dokonce i předseda valného shromáždění OSN.

Jan Kavan

„Jsem přesvědčen, že naprostá většina důchodců je na tom daleko hůř než já, právě proto, že nemají tolik mezinárodních kontaktů. Nedovedu si představit, jak někdo s tímto nebo dokonce nižším důchodem může vyjít.“

Penze se vyplácejí z toho, co státu odvedou pracující. Jenže populace stárne, a většina ekonomů proto tento systém považuje za odepsaný. „Počet důchodců bude narůstat, zatímco počet přispěvatelů na důchod bude klesat. To je jednoduchá matematická rovnice,“ řekl ekonom Rusnok. A ekonom Petr Zahradník k tomu dodává, že při očekávaném demografickém vývoji za třicet let nebude důchodový systém garancí důstojného důchodu ve stáří. 

O důchodce se postaráme, vzkazují sociální demokraté

Penzista Kavan je stále členem ČSSD, která plánuje po volbách převzít moc v zemi. Již dnes mnozí důchodci jen těžko vycházejí se státní penzí, přesto strana slibuje, že o i budoucí důchodce se postará stát. A chce proto do stávajícího systému dát více peněz. „Je naprostá lež tvrdit to, že nejde zajistit lidem důstojné stáří, navíc pokud pracovali, odváděli pojištění,“ tvrdí místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Jenže už letos jde na důchody 394 miliard, tedy třetina státního rozpočtu. A i když vláda růst penzí zpomalila, penzistů přibývá a výdaje na penze tak pořád rostou.

Sociální demokracie vítá, aby si lidé na penzi spořili i sami. Zároveň ale slibuje, že stát na budoucí důchodce mít peníze bude, a to navzdory demografické křivce. Strana chce ještě více zvednout odvody lidí na sociálním pojištění, přestože jsou vysoké už dnes. Podle ekonoma Zahradníka je Česká republika spolu s Francií u sociálního pojištění už dnes na absolutním stropu.

Ekonomický expert strany Jan Mládek se před časem v rozhovoru pro Hospodářské noviny nechal slyšet, že lidé by v důchodu měli strávit co nejkratší dobu. Odchod do penze by se odsunul do vyššího věku a část lidí by se penze nedožila vůbec. „V řadě zemí mají stanoveno, že průměrný důchodce má mezi odchodem do penze a smrtí pět let. Je to tedy trochu cynické, ale jinak to nejde,“ řekl. Výrok od sociálního demokrata vyvolal pohoršení a sám Mládek se pak od něj distancoval.

Jisté je, že Nečasovu důchodovou reformu chce ČSSD po volbách zničit. A Jan Kavan? Ten věří, že si k důchodu najde práci.

Penzista (zdroj: ČT24)