Ženu poslal soud do Bohnic za pomluvu na blogu. Teď se brání u ÚS

Praha - Osmašedesátiletá Květoslava Šamajová se obrátila na Ústavní soud, domáhá se odškodnění od státu za to, že kvůli soudnímu rozhodnutí skončila v Psychiatrické léčebně v Bohnicích. Tam strávila osm měsíců za pomluvu, kterou uveřejnila na blogu. Více než půlroční pobyt v léčebně ji zajistil jediný znalecký posudek. Na kauzu upozornil Český rozhlas.

„Dali mě na neklidné oddělení 27, kde mi dali hodně neuroleptik. Na holé tělo mi přikurtovali pásy…,“ popsala chvíle pobytu v léčebně Květoslava Šamajová pro Český rozhlas. Soud ji tam poslal poté, co na internetovém blogu označila jednoho muže za spolupracovníka StB. Dotyčný se ale obrátil na soud a ten mu dal nakonec za pravdu. Ženu pak obvinil z trestného činu pomluvy.

Soudkyně od potrestání nakonec upustila, přihlédla ale ke znaleckému posudku, podle něhož trpěla duševně nemocná autorka blogu halucinacemi a bludy, a poslala ženu do léčebny. Po osmi měsících a dalším soudním jednání, které ochrannou léčbu zrušilo, se Květoslava Šamajová dostala domů.

Ilustrační foto
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Za nedobrovolný pobyt žádá žena od léčebny finanční odškodnění. Podle úřadu ochránce lidských práv s ní v Bohnicích zacházeli nedůstojně. Žena se obrátila se stížností i na Ústavní soud, aby přezkoumal rozsudek, který ji do léčebny poslal.