Lepší vrabec ve sbírce zákonů než holub v předvolebním programu

Praha – Den před klíčovým sněmovním hlasováním o zrušení anonymních akcií se v Praze na Václavském náměstí sešli zástupci občanských sdružení, která tento záměr podporují. Ačkoliv podle nich návrh, o kterém zítra budou poslanci rozhodovat, neřeší všechno, tak představuje maximum možného, co lze učinit do voleb. A to je podle koordinátora projektu Rekonstrukce státu Jiřího Boudala lepší než nic. „My máme takové heslo: Lepší vrabec ve sbírce zákonů než holub v předvolebním programu,“ řekl Boudal ve vysílání ČT24.

Pořádajícími organizacemi happeningu jsou Transparency International Česká republika, Ekologický právní servis, Oživení, Alternativa, Brnění, Centre of Excellence in Good Governance, Centrum aplikované ekonomie (zIndex), Glopolis, Inventura demokracie, Iuridicum Remedium, Kohovolit.eu, Nadační fond proti korupci, Naši politici, Otevřená společnost, PragueWatch, Pražské fórum, Zaostřeno a Zelený kruh.

Smyslem akce je poukázat na to, že anonymní akcie jsou opravdu absurdní věc a musí z českého právního řádu zmizet. Chceme poukázat na to, že zítra by je konečně měli zrušit," říká předseda občanského sdružení Brnění Matěj Hollan.

Happening v centru Prahy chápe Boudal jako pojistku, která má poslancům den před hlasováním připomenout, že občanské iniciativy budou schůzi pečlivě sledovat.

„Obáváme se, že by poslanci mohli použít svůj oblíbený trik, a sice že by pod výmluvou, že zvedli ruku pro přísnější návrh, nakonec nezvedli ruku pro ten původní vládní, který už před několika měsíci odhlasovali,“ vysvětlil Boudal. Připomněl zároveň zkušenosti se zdlouhavým rušením poslanecké imunity nebo potíže při schvalování protikorupčních opatření.

„Tímto jim chceme dát najevo, že když zvednou ruku pro přísnější návrh a on neprojde, tak by měli zvednout ruku alespoň pro ten základní, pro který už jednou hlasovali,“ říká. Pokud by totiž byl zákon znovu otevřen, tak podle Boudala hrozí, že by se objevila celá řada pozměňovacích návrhů ve snaze o zmírnění konečné podoby pravidel.

Volali jsme poslancům. Slíbili, že budou hlasovat pro

Zástupci iniciativy Rekonstrukce státu údajně telefonicky obvolávali poslance a senátory a získali asi od padesáti z nich, včetně představitelů klubů, příslib, že budou hlasovat pro původní vládní návrh.

Zrušení anonymních akcií už poslanci jednou schválili, jenže zákon jim poslal zpět Senát, kde má většinu opoziční ČSSD. Ta ho chce totiž ještě víc zpřísnit. Podle senátního pozměňovacího návrhu by se o veřejné zakázky mohly ucházet jen společnosti s jasně dohledatelnými vlastníky. Ministerstvo spravedlnosti, předkladatel zákona, si ale stojí za původním návrhem.