Hradilek uspěl i navzdory astmatu. Když se mu hůř dýchá, sportuje

Praha - Astma trápí na 800 tisíc lidí v ČR. Onemocněním zdaleka netrpí pouze dospělá populace, stále častěji postihuje i děti, a to i v kojeneckém a batolecím věku. Česká republika se od roku 1999 připojuje ke globální iniciativě pro astma, která vyhlašuje první květnové úterý Světovým dnem astmatu. Chronické onemocnění ale nemusí překážet v plnohodnotném životě, ba dokonce ani ve vrcholovém sportu. Dokládá to příklad olympijského medailisty Vavřince Hradilka, který ve Studiu 6 prozradil svůj recept na zhoršené dýchání – jde si zasportovat.

Spolehlivý detektor astmatu je situace, kdy se člověk dusí v důsledku stažení průdušek a po požití určitého léku záchvat přejde. „Řada lidí ale trpí příznaky, které nejsou úplně typické, může jít třeba o suchý kašel, kašel v noci, který vás mezi jednou a třetí hodinou ráno vzbudí, může to být kašel po zátěži nebo nějaký pískot při dýchání po zátěži, což zažívají například sportovci,“ vyjmenoval některé příznaky astmatu ředitel České iniciativy pro astma Petr Pohunek.

Podle Petra Pohunka se iniciativa snaží, aby lidé s astmatem vedli zcela plnohodnotný život, včetně vrcholových sportovců. Příkladem může být olympijský medailista Vavřinec Hradilek, který se s astmatem potýkal od dětství. „V současné době je stav natolik kontrolovaný, že i navzdory mému vrcholovému sportování se to víceméně neprojevuje,“ řekl České televizi kajakář, ale dodal, že léčbu stále podstupuje. „Jsou dny, kdy se mi dýchá lépe, jsou dny, kdy se mi dýchá hůře,“ podotkl.

Český kajakář se věnuje i běhání, sport a aktivní činnost považuje pro průdušky a plíce za prospěšné. Kvůli astmatu se rozhodně aktivitě nevyhýbá. „Spíše naopak, když se mi hůře dýchá, zkusím se jít nějak hýbat,“ prohlásil. Petr Pohunek mu dává za pravdu, pohyb označil za důležitou složku každodenního režimu astmatiků. „Ten úplně hlavní trik ale je, že se musí užívat pravidelně preventivní léky. Není to to, co vídáme občas v televizi a ve filmech, že si při potížích někdo foukne. Ale pravidelně jednou, dvakrát denně se bere určitý lék, který tlumí zánětlivou reakci v průduškách,“ zdůraznil ředitel iniciativy pro astma.

  • Astmatem trpí 800 tisíc obyvatel ČR
  • Na akutní těžké astma zemře ročně 95 lidí
  • 3–5 % nemocných lidí má obtížně léčitelné astma
  • Astma trápí až 12 % dětí

Při onemocnění dýchacích cest dochází k jejich zánětu, který způsobuje vyplavení organických látek, které stáhnou hladkou svalovou tkáň. Zúží se průsvit průdušek a odpor vzduchu se významně zvýší. Po užití léku se opět otevírají a dochází k úlevě. Astma jde mnohdy ruku v ruce s alergiemi.

Petr Pohunek a Vavřinec Hradilek ve Studiu 6 o astmatu (zdroj: ČT24)