Hasenkopf ke schůzce u Blažka: „Jednání se nezúčastním“

Praha - Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf nepřijde na odpolední jednání s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a exposlancem Zdeňkem Koudelkou. Ministr tak před novináře předstoupí jen s ústavním právníkem Koudelkou. Hasenkopf na svém facebookovém profilu napsal, že nevidí žádný rozumný důvod, proč by se schůzky měl zúčastnit a není mu jasné, co by mělo být jejím výstupem. „Můj postoj není postojem, je informací, tato informace byla sdělena a nějaké jednání nemůže na jejím obsahu nic změnit. Nelze vrátit rozlitou vodu zpět do láhve,“ napsal Hasenkopf.

Oba právníci měli předložit svá vlastní stanoviska a podklady. Hasenkopf uvedl, že konečný text amnestie pochází jen s velmi malými změnami od Koudelky. Ten svůj podíl nevyloučil, autorství diskutovaného druhého článku o rušení dlouhotrvajících procesů ale odmítá. Blažek chtěl vyjasnit spory kolem autorství amnestie, zejména článku, který mluví o zastavení vlekoucích se kauz. Sám ministr popírá, že by se jeho úřad na vypracování amnestie nějak podílel, připouští ale, že Hrad mohl se Zdeňkem Koudelkou věci týkající se amnestie nějak konzultovat.

Pavel Hasenkopf na svém facebookovém profilu: Jednání se nezúčastním

Se zaujetím a zvědavostí sleduji vývoj postojů pana ministra Blažka: ještě včera jsem byl nesvéprávným úředníkem, dnes tohoto nesvéprávného úředníka pan ministr prosí, aby přišel jednat na ministerstvo. Buď tedy podle pana ministra již nejsem nesvéprávným, nebo chce jednat s nesvéprávnou osobou…

A jaké má důvody?

"O pozvání jsem se dozvěděl dnes v jednu hodinu ráno, v podstatě až v okamžiku, kdy mne média začala kontaktovat, zda se jednání zúčastním. Navíc na dobu, kdy se pan ministr chce konfrontovat, mám již dohodnutý jiný, pro mne důležitější program – díky obviněním, která vůči mně vznesl pan kancléř a ke kterým se včera bohužel přidal i pan prezident, mám v posledních dnech program opravdu více než nabitý.

Nevidím žádný rozumný důvod pro takovou schůzku, nevím, co by mělo být jejím výstupem. Můj postoj není postojem, je informací, tato informace byla sdělena a nějaké jednání nemůže na jejím obsahu nic změnit. Nelze vrátit rozlitou vodu zpět do láhve.

Rád bych pana ministra informoval, že nabídku zaměstnání v jeho resortu jsem již dostal, a to den předtím, než jsem na jeho resort ukázal. Musel bych být skutečně naprosto nesvéprávný, abych za daných okolností na něco takového přistoupil."

Ladislav Jakl, Zdeněk Koudelka, Pavel Hasenkopf
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČTK/ČT24

A co tedy Hasenkopf chce?

"… tak tedy Hasenkopf chce, aby Hrad, ministerstvo anebo média vzaly všechny tři dokumenty, to jest:

a) můj konečný návrh amnestie z 28. 11. 2012,
b) návrh napsaný na počítači s označením „koudelka“ a
c) výslednou novoroční amnestii prezidenta republiky,

a předložili je specialistům na trestní právo, aby ti posoudili a vyjádřili se, nakolik se všechny tři verze liší, resp. shodují. Zvláště prosím, aby se odborníci zaměřili na rozdíl mezi aboličními ustanoveními, to jest mezi:

aa) čl. 15 mé verze,
bb) čl. I verze napsané na počítači s označením „koudelka“ a
cc) čl. II výsledné verze"

(zdroj: facebook Pavla Hasenkopfa)

Autorství amnestie si politici a právníci přehazují jako horký brambor

Prezident Miloš Zeman označil právníka Pavla Hasenkopfa za jednoho ze spoluautorů novoroční amnestie. Podle Zemana se Hasenkopf podílel zejména na kontroverzním aboličním článku, který zastavil dlouhotrvající trestní řízení. Dokazuje to prý jeho e-mailová korespondence s exšéfem politického odboru Hradu Ladislavem Jaklem. Hasenkopf už dříve autorství amnestie odmítl.

Hasenkopf ale trvá na svém, s výsledným zněním amnestie jej prý nic nepojí. Ve vysílání ČT prohlásil, že má důkazy o angažování právníka Zdeňka Koudelky v podobě téměř totožné verze amnestie odesílané z Koudelkova počítače. Stejně se vyjádřil i na svém facebookovém profilu - svůj status zakončil slovy: „Zdeňku, sorry, ale všechno má své meze a dál Tě nebudu krýt.“ Nicméně právník Zdeněk Koudelka pro Lidové noviny odmítl, že by sporný druhý článek o zrušení dlouhotrvajících soudů vypracoval.

Vstup Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod