Blažek: Končím s mediálním seriálem o amnestii

Praha – Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) je zřejmé, že amnestie vznikala určitou skládačkou. Něco podle něj dělal bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf a něco zase exposlanec Zdeněk Koudelka. „Jediná možnost, jak ten příběh poskládat, je ta, že nebude každý opakovat tu svou verzi, ale že se před zraky veřejnosti pobaví o tom, jak do sebe verze zapadají, nebo nezapadají,“ řekl Blažek. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se domnívá, že role ministra spravedlnosti při sepisování amnestie je větší, než to zpočátku vypadalo.

Pavel Blažek

„Já mám také jinou práci než neustále reagovat na polodokumenty, dokumenty, tvrzení, polotvrzení Pavla Hasenkopfa. Prosím vás o pochopení, já končím v této úloze.“

Hasenkopf podle Blažka pokračuje ve svých jednostranných prohlášeních do médií, má čas publikovat své příspěvky na Facebook, ale nemá čas na to, aby přišel na tiskovou konferenci. „Končím tento mediální seriál,“ dodal Blažek. Bez přítomnosti Hasenkopfa se k amnestii odmítl vyjádřit i Zdeněk Koudelka.

Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf už dopoledne na svém facebookovém profilu napsal, že pro takovou schůzku nevidí důvod. „Můj postoj není postojem, je informací, tato informace byla sdělena a nějaké jednání nemůže na jejím obsahu nic změnit,“ stálo tam.

Martin Komárek, komentátor MF Dnes

„Znám spoustu lidí, kteří si myslí, že celá tato debata se vede pouze proto, aby se odvrátila pozornost od toho skutečného viníka, ale jednoznačně ústavně odpovědného člověka, to jest Václava Klause. Jestli mu totiž ten podklad dal Hasenkopf, Koudelka, Jakl nebo Hájek, on je prezident a vzdělaný člověk, tak snad dokáže posoudit, pod co se podepisuje. Osobně si myslím, že buď Hasenkopf, nebo Koudelka, nebo další z autorů amnestie mohli být uplaceni. Tato možnost v našem státě existuje.“

Zaorálek: Blažek nic, on muzikant…

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek vyřizuje Blažkovi: „Nechoď, Pavle, s pány na led.“ Mnozí podle něj tento příklad známe, pán uklouzne a sedlák si nohu zláme. Zaorálek to řekl na konto těch, kteří se přetahují o to, kdo na amnestii méně pracoval. Kromě prezidenta má odle Zaorálka zodpovědnost i premiér a ministr spravedlnosti: „Ten ministr spravedlnosti, který dnes mlží a tvrdí, on nic, on muzikant, on skoro ani neví, že se na jeho ministerstvu něco dělo.“

Zaorálek se domnívá, že ministr spravedlnosti je s přípravou amnestie více spojen, než to původně vypadalo. „Můj dojem je, že role ministra spravedlnosti byla větší, než jsme si původně mysleli. Já se zdráhám uvěřit tomu, že ministr spravedlnosti nevěděl, že na jeho ministerstvu je člověk, který tak těsně spolupracuje s prezidentskou kanceláří,“ komentoval Blažkovo vystoupení na mimořádné tiskové konferenci ke sporům kolem přípravy amnestie.

Ve vyjádřeních ministra Blažka je podle Zaorálka celá řada rozporů a posunů ve faktech: „Jestli nám pan ministr neříkal pravdu, tak vás ujišťuji, že kdybychom byli v Německu nebo ve Spojených státech, tak by musel ze své funkce odejít. Ministr spravedlnosti, který podporuje takhle nespravedlivou amnestii, tak pro mě ve skutečnosti žádným ministrem spravedlnosti už není…,“ pustil se do ministra Blažka Zaorálek.

Lubomír Zaorálek
Zdroj: ČT24

Lubomír Zaorálek

„Ať je to, jak chce, odpovědnost za tuhle amnestii nese i premiér, on to podepsal. Hlavní odpovědnost nese prezident, který selhal v tom, že to podepsal, aniž by s tím seznámil vládu, a také ministr spravedlnosti, který amnestii chválil hned po 1. lednu. Můj dojem je, že role ministra spravedlnosti v sepisování amnestie je větší, než jsme si mysleli.“

Autorství amnestie si politici a právníci přehazují jako horký brambor

Prezident Miloš Zeman označil právníka Pavla Hasenkopfa za jednoho ze spoluautorů novoroční amnestie. Podle Zemana se Hasenkopf podílel zejména na kontroverzním aboličním článku, který zastavil dlouhotrvající trestní řízení. Dokazuje to prý jeho e-mailová korespondence s exšéfem politického odboru Hradu Ladislavem Jaklem. Hasenkopf už dříve autorství amnestie odmítl.

Hasenkopf ale trvá na svém, s výsledným zněním amnestie jej prý nic nepojí. Ve vysílání ČT prohlásil, že má důkazy o angažování právníka Zdeňka Koudelky v podobě téměř totožné verze amnestie odesílané z Koudelkova počítače. Stejně se vyjádřil i na svém facebookovém profilu - svůj status zakončil slovy: „Zdeňku, sorry, ale všechno má své meze a dál Tě nebudu krýt.“ Nicméně právník Zdeněk Koudelka pro Lidové noviny odmítl, že by sporný druhý článek o zrušení dlouhotrvajících soudů vypracoval.

Ministr Pavel Blažek večer pozval exposlance Zdeňka Koudelku a Pavla Hasenkopfa na společné jednání, kde oba právníci měli předložit svá vlastní stanoviska a podklady. Hasenkopf ale dnes dopoledne na svém facebookovém profilu napsal, že nevidí žádný rozumný důvod, proč by se schůzky měl zúčastnit.

Blažek chtěl vyjasnit spory kolem autorství amnestie, zejména článku, který mluví o zastavení vlekoucích se kauz. Sám ministr popírá, že by se jeho úřad na vypracování amnestie nějak podílel, připouští ale, že Hrad mohl se Zdeňkem Koudelkou věci týkající se amnestie nějak konzultovat.