Metanolová hrozba nekončí, „venku“ jsou stále 2 tisíce litrů

Praha - Kauza toxického metylalkoholu nekončí, od začátku roku vzrostl počet poškozených na 7. Celkem se zatím dotkla aféra 45 obětí, policie stíhá na sedmdesát podezřelých. Policisté zveřejnili čísla poté, co v neděli 5. května zemřel devětapadesátiletý Slovák, podezření padá právě na otravu metanolem. Vyšetřovatelům se rovněž podařilo rozkrýt lednový případ úmrtí šestnáctileté dívky v Děčíně, zdroj smrtící látky objevili ve Středočeském kraji. Policisté varují, že stále můžou mezi lidmi kolovat zhruba 2 tisíce litrů smrtící látky.

„Musíme bohužel konstatovat, že případ s otravou metylalkoholem ještě nekončí, protože od začátku roku jsme zaregistrovali sedm dalších případů, z toho ve většině z nich i úmrtí. Bylo to zejména na Děčínsku, Olomoucku, v Praze, v Opavě, v Orlové a na Kladensku,“ oznámil náměstek policejního prezidenta Václav Kučera. Během celé aféry zemřelo už 45 lidí, policie stíhá zhruba sedmdesátku podezřelých osob.

První obžaloby by měly padnout v polovině roku, uvedl Kučera. Pokud nedojde k nepředvídatelným okolnostem ve vyšetřování, policisté by rádi vyšetřování kauzy ukončili do července. Nic nenasvědčuje tomu, že by bylo více zdrojů toxické látky, za tragédiemi stojí podle policie odkrytá větev z Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Kučera ale varoval, že podle policejních odhadů ještě zhruba 2 tisíce litrů metanolu možná kolují někde v distribuční síti nebo mezi spotřebiteli. „V současné době nemáme žádné informace, zda se tyto dva tisíce nacházejí na území ČR,“ uvedl Kučerův jmenovec, náměstek zlínského krajského ředitele Jindřich Kučera. Upozornil, že jde o množství kontaminované směsi, ale není jisté, zda ji třeba ještě někdo nezředil. V tu chvíli by toxické látky přibylo.

Policie má jasno ve smrti šestnáctileté dívky

Policistům se podle kriminalistky Anity Akulenkové podařilo objasnit mimo jiné případ z ledna, kdy v ústecké nemocnici zemřela šestnáctiletá dívka na otravu metylalkoholem. Ta vypila toxickou látku na rodinné oslavě v Děčíně. Láhev alkoholu zakoupil člen rodiny, která následně práci vyšetřovatelům výrazně zkomplikovala, když manipulovala s důkazy a její členové neustále měnili výpověď. Při pátrání po původu láhve s toxickou látkou se policisté přes síť distributorů dostali až do Středočeského kraje, uvedla kriminalistka. Další podrobnosti ale nemohla s ohledem na probíhající vyšetřování sdělit.

Brífink policie ke kauze Metyl (zdroj: ČT24)