Jak nebýt doma agresivní? Terapie nad šálkem čaje může pomoct

Praha – Domácí násilníci mnohdy končí ve vězení. Někteří z nich se ale sami rozhodnou v posledním okamžiku pro léčbu. V Praze funguje SOS centrum, kam již tři roky dochází skupina mužů i žen na unikátní terapii. Mezi sobě rovnými hledají cestu, jak se zbavit agresivity. V SOS centru s nimi pro 168 hodin natáčel Radek Kříž.

Lidem, kteří se chovají násilně, se snaží v SOS centru zvedat sebevědomí. Jeho nedostatek totiž způsobuje, že se nedokáží ovládnout a chovají se agresivně. Nejsou si jistí sami sebou, nejednají s druhým jako s partnerem a pozornost si vynucují násilím. Skupina se schází každý čtvrtek večer, aby při společném posezení rozebrala své pocity. Můžou zde říci to, co by se jinde neodvážili. „Je mi třicet šest a jsem tu proto, abych doma nekřičela na děti a na mužského,“ uvedla jedna klientka.

Klienti si vytvořili násilnicko-český slovník

Pro mnohé z nich se jedná o poslední pokus, jak zachránit rodinu. „Začal jsem vyšilovat, začal jsem řvát na děti, když jsem promluvil, tak se začaly krýt a já jsem byl v situaci, kdy jsem byl naprosto nešťastný a nevěděl jsem, co mám se sebou dělat,“ dodal jeden z klientů. Právě v takových situacích padají věty, které mají vlastně jiný význam. Klienti proto dali dohromady násilnicko-český slovník. Překlady do češtiny je napadly při terapii. Když například v afektu na manželku křičí, že vypadá jako „coura“, ve skutečnosti chtějí říct, že jí to moc sluší.

Základní podmínkou pro splnění terapie je okamžitě přestat s fyzickým násilím. „Už nesmí nikoho uhodit, on se to musí naučit jinak. Jde mu hodně o to, aby když se tady scházíme každý týden, po těch několika dnech nemusel říkat, že zase selhal,“ podotkla psychoterapeutka Anna Wackermannová.

Při hledání kořenů agresivity dojde na dětství. Právě tam je prý možné najít klíč k léčbě. Hledají se situace, se kterými si klient už tenkrát nevěděl rady. „Když to neuměl jako malé dítě, tak to často neumí ani jako dospělý chlap, protože to malé dítě v něm najednou zareaguje. A reaguje právě takovým tím dětským a výbušným způsobem,“ dodala Wackermannová.

Terapie násilí (zdroj: ČT24)