Češi stárnou, záchranky mají plné ruce práce

Praha - Výjezdů záchranářů neustále přibývá. Loni jich bylo o 54 tisíc víc než v roce 2011. Hlavním důvodem je stárnutí obyvatel. Nejvíc pacientů odvezly záchranky v hlavním městě. Na druhém místě skončil Moravskoslezský kraj následovaný krajem Středočeským. Záchranáři přitom nejčastěji pomáhají v bytě, a to chronicky nemocným a starším lidem. K úrazům vyjíždějí zhruba ve čtvrtině případů.

Zatímco v roce 2011 byla záchranka přivolaná v bezmála 855 tisících případů, loni to bylo víc než 900 000krát. Největší nárůst zaznamenali středočeští záchranáři, kteří měli téměř o devět tisíc výjezdů víc. 

Mnohem víc práce měli i paramedici a lékaři záchranky v Moravskoslezském kraji. „Pokud jde o samotné výjezdy, těch přibylo něco kolem čtyř tisíc navíc, pacientů jsme ošetřili asi o tisícovku víc,“ konstatoval mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl. 

Záchranná služba
Zdroj: ČT24

Zdravotníci zároveň předpokládají, že se čísla budou stejně jako v předchozích letech dál zvyšovat. „Jednoznačně je to dané stárnutím obyvatel, ve středních Čechách je to dané také nárůstem počtu obyvatel,“ řekl ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek.  

Lékař Ondřej Franěk:

„Bezpochyby to souvisí i s omezováním lékařských pohotovostí, obecně s omezováním dostupnosti primární péče a pravděpodobně i s omezováním lůžkového fondu v nemocnicích, protože se velmi často setkáváme s tím, že jsou pacienti propuštěni z nemocnice a záchranka je hned druhý den veze zpátky.“

Další problém představuje část soukromých domovů pro nemocné seniory. „Avizují, že je tam 24hodinová lékařská služba, ale pokud dojde k maléru v noci, tak volají záchrannou službu a lékař nikde,“ podotkl Houdek. 

Provoz záchranné služby stojí ročně téměř pět miliard korun. Třetinu hradí pojišťovny, zbylé peníze dávají nejčastěji kraje ze svých rozpočtů.

Záchranáři mají práce čím dál víc (zdroj: ČT24)