ČT o opravě D1: K dispozici jsou speciální stránky, Facebook i Twitter

Praha – Nejdelší, nejstarší a nejrozbitější dálnice v Česku ode dneška prochází celkovou rekonstrukcí. Vlastní stavební práce na dálnici D1 začnou během následujících dnů. Jako první se budou opravovat úseky mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou - a mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. V rámci Nových médií Česká televize nabízí řidičům speciální projekt. Také Ředitelství silnic a dálnic a Národní dopravní informační centrum plánuje posílení spolupráce všech složek dopravního systému, aby rekonstrukce přinesla účastníkům silničního provozu co nejmenší omezení.

Aby řidiči byli informováni včas o případných komplikacích plynoucích z rekonstrukce D1, připravila Česká televize speciální internetové stránky www.dejednicka.cz. Zde se agregují veškeré informace, které Česká televize a divize Nová média mají k dispozici. Zájemcům poskytuje i speciální kalendář, kde díky spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic bude možné zjistit přesné datum chystané rekonstrukce na všech úsecích.

Do šíření aktuálních informací přímo z místa rekonstrukce se mohou zapojit samotní řidiči. K tomuto účelu přichystala Česká televize několik projektů. Jedná se například o facebookovou stránku či speciální twitterovský  účet, kam lidé mohou posílat svoje tweety. Je však důležité, aby řidiči veškeré zprávy posílali ve chvíli, kdy vypnuli motor. V opačném případě by mohli ohrožovat bezpečnost svoji či ostatních.

Pokyny pro uživatele Twitteru:

Zpětná vazba od řidičů pro ostatní je důležitá, ale mnohem důležitější je vlastní bezpečnost provozu. Je proto vhodné používat ještě jeden hashtag - #RB jako zkratku slov „řídím bezpečně“. Ten můžete přidávat na Twitteru jako symbol, abyste lidem kolem dali najevo, že používáte sociální sítě zodpovědně.

ŘSD chystá posílit kamerový systém

Rekonstrukce dálnice D1 si vyžádala speciální režim také Národního dopravního informačního centra, kde se sbíhají veškeré informace o dopravní situaci. Vedoucí tohoto centra Ctirad Weissmann v České televizi potvrdil, že rekonstrukce D1 bude v pracovním režimu centra reflektována. „Rekonstrukce vyžaduje personální posílení, zvýšenou pozornost a spolupráci s ostatními subjekty tak, abychom řidiči poskytli co nejlepší servis a co nejkvalitnější informace jak před jízdou, tak v průběhu jízdy,“ uvedl. Ředitelství silnic a dálnic zároveň plánuje posilovat kamerové systémy v opravovaných úsecích.

D1 začíná ode dneška procházet celkovou rekonstrukcí. Nejdřív se na prvních úsecích bude rozmisťovat dopravní značení, vlastní stavební práce začnou během následujících dnů. Jako první se budou opravovat úseky mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou - a mezi Lhotkou a Velkou Bíteší.

Po celou dobu prací v každém úseku musí řidiči zpomalit na 80 km/h a jet opatrně kvůli zúžení jízdních pruhů. Ty zůstanou až do konce v každém směru dva (s výjimkou krátkodobých omezení při snášení mostů). Výjimkou bude sobota 11. května, kdy mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou zůstane směrem na Prahu průjezdný jen jeden pruh.

Řidiči všechny potřebné informace najdou také na informačních tabulích podél celé dálnice. Systém těchto tabulí je plně automatický. Je provázán s Policií České republiky, s hasičským záchranným sborem, se správci komunikací a s ostatními složkami. „Když je do systému některou z těchto složek zadána událost, je vyvolán určitý dopravní scénář, který automaticky změní text na informačním portálu a zobrazí jej dle stanovení ministerstva dopravy,“ dodal Weissmann.

Stránky poskytující informace o rekonstrukci D1:

Speciální internetové stránky České televize:

www.dejednicka.cz/

Facebook ČT Déjednička:

www.facebook.com/ctdejednicka

Twitter ČT Déjednička:

twitter.com/CTDejednicka

Další aktuální informace:

www.dopravniinfo.cz/hustota-provozu-v-profilu-dalnice-d1

http://www.novad1.cz/Denni-zpravodajstvi-1.html

http://www.rozhlas.cz/zelenavlna/d1/_themeline/1890