Zrušení slevy na dani žene důchodce k Ústavnímu soudu

Praha - Rada seniorů má v úmyslu podat do prázdnin hromadnou ústavní stížnost, důvodem se stalo zrušení slevy na dani pro pracující důchodce. Pracující důchodci představují podle předsedy rady Zdeňka Pernese jedinou skupinu, která o slevu na dani přišla. Jde o jednoznačnou diskriminaci kvůli věku a musíme se bránit, prohlásil pro ČT24 Pernes.

Pracující důchodci si můžou od letoška odečíst měsíčně z daní 2 070 korun pouze v případě, že nepobírají důchod. Opatření podle zprávy k vládnímu úspornému balíku dopadne asi na 80 tisíc lidí. V České republice pracovalo v minulém roce 157 tisíc důchodců a jejich počet roste. Starobní důchodci představovali něco přes tři procenta všech pracujících.

„Podle nás je situace jasná. Všichni, kdo pracují, platí pojištění a daně, mají slevu na dani. Pouze pracujícím starobním důchodcům je zrušena sleva na dani, čili jde o jednoznančnou diskriminaci z důvodu věku. Doufáme, že justiční sféra se k tomu postaví správně,“ prohlásil předseda rady pro Českou televizi. Předpokládá, že stížnost by mohla být podána v polovině června.

Zdeněk Pernes
Zdroj: ČT24

Každý den prý na radu chodí kolem deseti stížností, celkem se na ni již obrátily zhruba dva tisíce lidí, kteří se chtějí připojit k hromadné žalobě. Protože musí poskytnout radě k takovému kroku plnou moc, musí rovněž třeba připojit i výplatní pásky.

  • Sleva na dani z příjmu činí ročně 24 840 korun, měsíčně tedy 2 070 korun. Můžou ji mít jen pracující důchodci, kteří nepobírají penzi. Opatření má platit do roku 2015. Kvůli úsporám v rozpočtu se do normy o dani z příjmu doplnil text: „Daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu“.
Předseda Rady seniorů ČR o ústavní stížnosti (zdroj: ČT24)