Oslavte Den Evropy: Na Kampě hudební festival zdarma

Praha – Na pražské Kampě dnes vyvrcholí oslavy Dne Evropy, který připadá na 9. května. V rámci open air festivalu vystoupí řada kapel, připravena bude ochutnávka vín a sýrů a představí se i organizace mapující příběhy obětí nacismu a stalinismu - to vše zadarmo. Den Evropy se slaví na počest projevu francouzského ministra zahraniční Roberta Schumana, kterým v roce 1950 položil základy Evropské unie.

Památný projev připomíná v hlavním městě desetidenní blok oslav: od 6. do 16. května proběhlo nebo ještě proběhne řada kulturních akcí, seminářů nebo konferencí. Slavilo se ale i v regionech, Den Evropy si včera připomněli v Plzni, Jihlavě nebo Olomouci. Tam soutěžili studenti základních a středních škol v prezentacích jednotlivých států EU – ti nejlepší přitom mohli vyhrát mezinárodní výměnný pobyt. V Mostě zase proběhla výstava fotografií z různých koutů unie, klatovský hudební festival pak vyvrcholil koncertem slovenské skupiny No name. Záštitu nad oslavami převzal premiér Petr Nečas, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a také irské předsednictví. 

Hlavní část oslav pak dnes proběhne na Kampě, hudební fanoušci se mohou těšit na vystoupení populární formace N.O.H.A., zazní experimentální litevský triphop (Fusedmarc) a představí se i taneční projekt Dance In Pulse. Open air festival se bude konat od 15:00 do 22:00 v parku Kampa a vstup je zdarma. V rámci doprovodného programu „Aktivní evropská paměť“ pak budou organizace zaměřené na lidská práva promítat filmy mapující příběhy obětí nacismu nebo komunismu. 

Francouzská ambasáda zase připravila ochutnávku vín a sýrů a děti si mohou užít skákací hrad. Na stáncích pak zájemci najdou informace o tom, jak v EU studovat nebo pracovat a také informace o projektech financovaných unií.  

V následujících dnech ještě v Praze proběhne série přednášek (mimo jiné o budoucnosti EU, kvalita potravin), v neděli poběží mladí běžci juniorský maraton a úterý a středa jsou věnovány evropské literatuře. Na závěr oslav se připojí také Ostrava, kde 16. května proběhne už třetí ročník akce „den vzduchu“, který upozorňuje na problém znečištění ovzduší. (kompletní program oslav)

Robert Schuman - Mr. Europa

Oslavy dne Evropy připadají na 9. května, proto bývají trochu ve stínu oslav konce 2. sv. války. Francouzský ministr zahraničí Robert Schuman přednesl 9. května 1950 projev, který se později stal základním kamenem EU. Schuman chtěl pár let po válce předejít dalšímu konfliktu mezi mocnostmi, navrhl proto vytvořit organizaci, která by dohlížela na uhelný a ocelářský průmysl evropských zemí (proto se někdy nazývá též Schumanův den). 

Schumanův plán byl přijat a v dubnu 1951 bylo Pařížskou smlouvou zřízeno Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO), také nazývané Montánní unie. Kromě Francie a Německa byly zakládajícími členy Itálie a země Beneluxu. Smlouva uzavřená na 50 let předpokládala odstranění cla uvnitř společenství a sjednocení cla pro třetí země. 

Tytéž státy pak ještě prohloubily integraci, když v roce 1957 stvrdily vznik Evropského hospodářského společenství a Evropského společenství pro atomovou energii. O deset let později se všechny tři organizace spojily – vznikla mimo jiné Evropská komise a Rada ministrů. Samotná EU však vznikla až později, de facto v roce 1993 podpisem Maastrichtské smlouvy, de jure až v roce 2009 podpisem Lisabonské smlouvy (až podle ní totiž unie získala právní subjektivitu).

Při příležitosti Dne Evropy otevřely své brány návštěvníkům i evropské instituce. Návštěvníci si už mohli prohlédnout bruselský Berlaymont, kde sídlí evropští komisaři, i budovu parlamentu. 19. května si pak lidé mohou prohlédnout také budovu parlamentu ve Štrasburku.