Fischer jde do CE Group za Drábem, který mu pomáhal platit kampaň

Praha - Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer bude pracovat v energetické skupině CE Group. Bude odpovědný za strategické řízení projektů energetického komplexu Rožná a připravovaného vysokotlakého plynovodu Mozart. Oznámila to CE Group. Mladá fronta DNES již dříve napsala, že Fischer od předsedy představenstva CE Group Ladislava Drába dostal 2,9 milionu korun na úhradu dluhu za prezidentskou kampaň.

„Možnost pracovat v energetice mě oslovila ze všech zvažovaných nabídek nejvíc. CE Group je mladá, dynamická společnost a svými zkušenostmi chci přispět k jejímu dalšímu rozvoji,“ uvedl dvaašedesátiletý Fischer. Ladislav Dráb říká: "Podporoval jsem Jana Fischera v prezidentské volbě a jsem rád, že se teď stává mým kolegou. Vážím si jeho schopností i zásadových postojů a přeji mu mnoho úspěchů v nové práci.

Skupina CE Group

  • je obchodníkem s elektrickou energií a zemním plynem. Na trhu se orientuje především na malé a středně veliké podniky a na takzvané síťové klienty, kteří mají více provozoven nebo kanceláří, rozmístěných po celé České republice.
  • CE Group dále buduje plynový zásobník na místě uranového dolu Rožná a plánuje také postavit plynovod Mozart mezi Českem a Rakouskem. Kromě Česka podniká rovněž v USA.
  • Historickým základem energetické skupiny CE Group je obchodník s elektrickou energií Česká energie. Tato firma působí na českém trhu od roku 2002 a byla jedním z prvních privátních obchodníků v Česku, kterým byla vydána licence na obchodování s elektrickou energií.
  • K České energii postupně přibyly další společnosti, které v současnosti tvoří skupinu CE Group, tedy Česká plynárenská (obchoduje s plynem), GSCeP (má realizovat stavbu rychlého podzemního zásobníku plynu) a České plynovody (má na starosti přípravu a realizaci plynovodu Mozart).

Někdejší šéf statistického úřadu a poté premiér úřednické vlády Fischer patřil původně k favoritům první přímé volby české hlavy státu. Svou kandidaturu oznámil ve velkém předstihu a odešel kvůli ní z místa viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Ve volbách Fischer však nečekaně neuspěl, když vypadl již v prvním kole se ziskem 16,35 procenta hlasů a jen s velmi těsným náskokem před čtvrtým v pořadí, Jiřím Dienstbierem. Před druhým kolem volby Fischer nepřímo podpořil vítězného kandidáta Miloše Zemana.

Po neúspěšné prezidentské kandidatuře, která ho stála až 28 milionů korun, zbyly Fischerovi milionové dluhy. Fischer doufal, že se na jejich uhrazení domluví se svým největším sponzorem, miliardářem Tomášem Chrenkem. Majitel Třineckých železáren to však odmítl. Neúspěšné dopadlo i jednání mezi Fischerem a pražským developerem Tamirem Wintersteinem. Ten dal sice najevo ochotu Fischerovi pomoci, ale nikoliv uhrazením dluhů.

Fischerovi naopak finančně pomohl spolumajitel energetické skupiny CE Group Ladislav Dráb, který na tento účel věnoval 2,9 milionu korun. Drábova CE Group se navíc stala Fischerovým novým zaměstnavatelem. I tak Fischerovi podle dostupných informací zbývá sehnat ještě zhruba 5,3 milionu korun. Podle lidí z Fischerovy kampaně se jedná o jeho soukromý dluh.