Naživo je to nejlepší, zaznívalo ve frontě na korunovační klenoty

Praha - Od brzkého rána stáli lidé v deštivém počasí pod Pražským hradem ve frontě, aby si na vlastní oči mohli prohlédnout české korunovační klenoty. Než se v 9 hodin otevřely dveře Starého královského paláce, strávili tam čekáním několik hodin. Kolem poledne ale byla čekací doba již jen přibližně hodinu. Nakonec si klenoty přišly prohlédnout necelé 3 tisícovky lidí. Pro zájemce se prohlídka znovu otevře v sobotu, výstava bude ve Vladislavském sále otevřena až do 19. května, každý den od 9:00 do 18:00.

Vzhledem k poměrně silnému dešti přišlo méně lidí, než se očekávalo. „Počasí nám dnes opravdu nepřeje, což na druhou stranu nahrává těm, kdo nenechali návštěvu na poslední chvíli,“ řekl ředitel odboru turistického ruchu Pražského hradu František Kadlec.

Jako první byl ve frontě mladý muž z Prahy Strašnic, v čele zástupu byla ale také třeba rodina z Valašských Klobúk, jejíž členové vstávali už ve dvě hodiny ráno. „Chtěli jsme to prostě vidět,“ vysvětlili jednoduše.

Mezi prvními desítkami zájemců o jejich prohlídku byl i starší pán z Kutné Hory. „Poprvé jsem klenoty viděl v roce 1955, kdy byly vystavené u příležitosti desátého výročí konce druhé světové války,“ řekl. Podruhé je viděl před 20 lety a pořídil si také obrazovou publikaci o jejich historii. Znovu se ale přišel podívat dnes, protože „naživo je to nejlepší“.

Během čekání ve frontě si lidé mohou prostudovat informační tabule o historii klenotů. Když se pak dostanou do interiéru Pražského hradu, uvidí lidé nejprve výstavu královských trůnů, potom korunovační plášť. Pak už se dostanou přímo k vitríně s korunovačními klenoty, korunovačním křížem a svatováclavským mečem. „Vitrína absolvovala letos repasi, návštěvníci tak klenoty mohou vidět lépe a ostřeji,“ řekl Kadlec.

Více informací o výstavě i klenotech najdete na stránkách Pražského hradu.

Vzácné symboly české státnosti budou k vidění ve Vladislavském sále Pražského hradu pouhých deset dní.Výstava je otevřena zdarma denně od 09:00 do 18:00. Přístup je možný pouze od Starých zámeckých schodů přes Jižní zahrady po Býčím schodišti na třetí nádvoří a odtud vchodem do Starého královského paláce. Na výstavu se stejně jako v minulých letech nevydávají žádné vstupenky.

Do Vladislavského sálu není možné vstupovat s kočárky nebo zvířaty, vstup není možný ani s PET lahvemi, deštníky a většími zavazadly, vše lze zanechat v šatně. Každý musí projít bezpečnostním detekčním rámem. Je také zakázáno fotit s bleskem.

Při minulé výstavě v roce 2008 se na klenoty přišlo podívat přes 30 tisíc lidí, ve frontách stáli několik hodin. Kapacita výstavy bude letos opět maximálně asi 5 tisíc lidí denně, pořadatelé proto upozorňují, že kvůli velkému zájmu se pravděpodobně bude čekat ve frontě čtyři až pět hodin.

Korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo a jablko, korunovační plášť s doplňky, korunovační kříž a Svatováclavský meč. Poslední panovník, který si svatováclavskou korunu nasadil, byl Ferdinand V. Dobrotivý, a to během historicky poslední pražské korunovace v roce 1836.

Vzácné symboly české státnosti se vystavují jen při výjimečných příležitostech. V poslední době to bývá v souvislosti se zvolením českého prezidenta.