Další dopravní lapálie. Registr řidičů ráno vypadl z provozu

Praha - Registr řidičů měl od sedmi hodin do půl jedenácté celoplošný výpadek. Nebylo možné vydávat řidičské průkazy ani provádět další agendu. Ministerstvo dopravy má s dopravními registry potíže dlouhodobě, celý systém zkolaboval už loni v prosinci při napojení základních registrů na centrální registr vozidel. Výpadek se podle úřadu ovšem tentokrát centrálního registru vozidel netýkal, problém byl v komunikačním zařízení české pošty, která je s registrem spojená.

„Chyba byla v komunikačním zařízení České pošty. Tím, že je registr řidičů centrální, je propojen s ostatními registry jiných úřadů,“ vysvětlil výpadek mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. „V tomto případě je propojen na Centrální místo služeb, které spravuje Česká pošta, a pak se mohu objevit problémy někde na spojení. Naše infrastruktura byla celou dobu funkční,“ dodal s tím, že přepážky nyní mohou plně odbavovat.

Technici České pošty objevili závadu na komunikačních technologiích ministerstva vnitra, které spravuje odštěpný závod České pošty - ICT služby, potvrdila sdělení resortu dopravy mluvčí pošty Marta Selicharová. Problém podle ní postihl zařízení, která zajišťují propojení registru řidičů k Centrálnímu místu služeb a dále k informačním systémům policie.

Pátek uchránil před většími problémy

Výpadek registru neměl dramatičtější dopad mj. proto, že pátek na řadě pracovištích není úředním dnem. „My jako hlavní město Praha dnes nemáme úřední den, ale přesto úředníci v systému pracují, takže to určité komplikace způsobilo,“ podotkla mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová.

Potíže měl registr řidičů už v březnu; ministerstvo tehdy na čas ustoupilo od spuštění jeho nové verze, protože testy zapojení registru řidičů na základní registry odhalily chyby a zejména pomalou komunikaci mezi jednotlivými systémy. Úředníci si stěžovali rovněž na neúnosnou míru faktických chyb v databázi, které bylo nutné ručně opravovat. Na napojení registru na centrální databázi došlo o několik dní později.

Registr řidičů řeší agendu spojenou s vydáváním řidičských průkazů. Centrální registr vozidel vyřizuje žádosti spojené s přihlašováním a odhlašováním automobilů. Výhodou propojení registru řidičů a základních registrů je možnost propojení databáze osob a adres s databází údajů o držitelích řidičského oprávnění.