Exšéf ÚSTR Herman: Klidná síla KDU-ČSL je dobrou alternativou

Praha - Bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman dnes oficiálně potvrdil své působení v KDU-ČSL, „straně, která nedělá žádné převraty a kotrmelce“, jak řekl na tiskové konferenci. Chce se věnovat především komunikaci s médii a veřejností. O tom, zda bude za lidovce kandidovat v příštím roce ve volbách, se bude podle něj teprve diskutovat.

Herman řekl, že jej pro angažmá v politice oslovilo více politických subjektů, mimo jiné ODS. Křesťanskodemokratické principy jsou mu ale prý nejbližší. „Moje kontakty s KDU-ČSL vycházejí z mého celoživotního směřování. Křesťanskodemokratické principy jsou dobrou alternativou pro Českou republiku a v našem středoevropském prostoru pro to máme několik příkladů,“ poukázal Herman třeba na úspěšné působení křesťanských demokratů v sousedním Bavorsku.

Daniel Herman:

"Líbí se mi jejich heslo klidná síla. To je přístup, který dokáže měnit souvislosti na bázi kapky padající na tvrdý kámen. Je velmi málo věcí, které spadají do kategorie 'to není možné, to nejde'. Myslím si, že právě klidná síla KDU-ČSL má našlápnuto k tomu, aby věci šly správným směrem ve prospěch naší země."

Herman, který byl nedávno odvolán z funkce ředitele ÚSTR, v minulosti pracoval jako mluvčí České biskupské konference, spolupracoval rovněž s rozhlasem a televizí. Na tyto zkušenosti by nyní rád navázal. Herman novinářům bez bližších podrobností řekl, že dostal ze strany KDU-ČSL a jejího senátorského klubu konkrétní nabídku. „Mám jisté představy, které chci KDU-ČSL nabídnout,“ řekl. Pro lidovce by ale zřejmě mohl pracovat až od července, do konce června mu totiž běží výpovědní lhůta v ÚSTR.

Tisková konference KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Pro Hermana je to první působení v politické straně. Zúčastnit se chce celorepublikového sjezdu, který strana chystá na začátku června. Kromě Hermana lidovci podle předsedy Pavla Bělobrádka jednají i s dalšími lidmi, které by chtěli do přípravy na volební rok 2014 zapojit. Lidovci Hermana oslovili už v souvislosti s loňskými senátními volbami, Herman ale tehdy kvůli své práci v ÚSTR odmítl.

V poslední době se Herman dostal do popředí mediálního zájmu poté, co ho odvolala z funkce rada ÚSTR, zvolená levicovým Senátem, a nahradila ho Pavlou Foglovou. Kritici Hermanova odvolání se obávají o budoucnost ústavu a nařkli sociální demokracii i radu z úsilí o jeho destabilizaci a pokus ovládnout před budoucí vládou s KSČM archiv komunistických bezpečnostních složek. Sociální demokracie toto tvrzení ostře odmítá, naopak obvinila z politizace celé věci právě ODS.

Vydáno pod