V každé sedmé rodině žijí děti jen s matkou

Praha - V každé sedmé rodině v Česku žijí děti do 15 let pouze s matkou. Podíl neúplných domácností přitom roste. V roce 1995 jich bylo osm procent, loni již 14 procent. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ). Na tuto neděli připadá svátek matek.

„V čele neúplné rodinné domácnosti je u nás obvykle matka. V devadesáti procentech neúplných domácností žije se závislými dětmi právě matka, a ženy tak zásadním způsobem ovlivňují rodinné prostředí,“ píší statistici ve své analýze. Podle statistiků v roce 1995 bydlelo jen s jedním z rodičů zhruba 8 procent dětí do 15 let, loni to bylo již přes 13 procent chlapců a děvčat v Česku.

Situace matek v úplných a neúplných rodinách je rozdílná. Ženy z úplných domácností jsou častěji doma a nepracují, když mají menší děti. Více pak využívají zkrácené úvazky. Naopak samotné matky mnohem častěji chodí do práce na plnou dobu. „Jejich příjem je rozhodující pro zabezpečení rodiny,“ podotkli statistici.

Závažné je především to, že ženy z neúplných domácností se ocitají častěji bez zaměstnání. Analýza uvádí: „Podíl nezaměstnaných matek v neúplných rodinách je dvakrát vyšší než v úplných rodinách.“

Do práce chodilo zhruba 65 procent žen s dětmi do 15 let z neúplných rodin a 58 procent matek z úplných domácností. Tři pětiny matek z neúplných rodin a polovina z úplných pracovaly na plnou pracovní dobu. Nezaměstnaných bylo skoro 12 procent žen, co žily samy se svými potomky. Bez práce bylo i pět procent matek z úplných domácností.

V Karlovarském a Ústeckém kraji každá čtvrtá

Vyšší podíl neúplných rodin je v krajích Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském. „Každá čtvrtá rodinná domácnost se závislými dětmi v Karlovarském a Ústeckém kraji je neúplná, kdy převážně matka bydlí se svými dětmi nebo dítětem bez otce dětí,“ uvedli statistici. Poukazují na to, že oba kraje patří k regionu s vysokou nezaměstnaností a podprůměrnými příjmy.

Podle statistiků je vyšší podíl neúplných domácností i v Praze. „Významná část mladých rodin, obvykle finančně zabezpečená, se stěhuje z hlavního města do přilehlých okresů,“ uvádí analýza. Podle ní to sice příznivě ovlivňuje složení obyvatel ve Středočeském kraji, ale snižuje počet úplných rodin s dětmi v Praze.

Podmínky pražských neúplných domácností jsou však lepší než na severu republiky, předpokládají statistici. Poukazují přitom na nízkou nezaměstnanost a dostatek pracovních příležitostí či vyšší míru vzdělanosti.

Vydáno pod