Smlouvy o nemovitostech jen u advokátů - péče, nebo lobby?

Praha - Všechny smlouvy týkající se nemovitostí by v budoucnu měli sepisovat výhradně advokáti, doporučil sněmovně ústavně-právní výbor. Poslance čeká hlasování o katastrálním zákoně, kterého se tento pozměňovací návrh týká. Mezi zákonodárci ale panují rozpory - jedni si od návrhu slibují jasnou ochranu majitelů nemovitostí proti podvodům, jiní za návrhem vidí advokátní lobby. Jeden pokus o prosazení podobného paragrafu už sněmovna zažila – v rámci Občanského zákoníku. Sepisování smluv advokáty tehdy nakonec neprošlo.

Podle předsedy výboru Stanislava Polčáka (TOP 09) představují hrozbu rozmáhající se podvody, které „jsou v oblasti nemovitostí dělány mafiánskými strukturami“. Majitelům nemovitostí má norma dodat jistotu.

S advokáty ve sněmovně se ale pustili do křížku ostatní, jde prý jen o lobby těch prvních. „Mám pocit, že občané si mohou své smlouvy uzavírat sami, že u toho nemusí být advokát,“ tvrdí předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Viktor Paggio z vládní LIDEM už otevřeně mluví o tahání peněz z kapes lidí: „Je to nadbytečné a jde to na ruku České advokátní komoře a bankám.“

Smlouvy o převodu práv by advokáti nemuseli sepisovat bankám, ani státu. Lidé by za ně zaplatili, třeba smlouva na koupi rodinného domu by podle pevné sazby za úkon v advokátním tarifu vyšla na přinejmenším 40 tisíc korun.

Péče, nebo lobby advokátů? (zdroj: ČT24)

Mnohem pravděpodobněji by se ale vycházelo z hodinové sazby a z domluvy. Například za dvě hodiny advokátovy hodiny nad smlouvou by si mohl říct kolem 3 až 5 tisíc korun. Kupující by pak ale měl záruku, že nekupuje zajíce v pytli. Podle některých advokátů vzejde nejvíc problémů z případů, kdy si lidé stáhnou formulář z internetu a doplní jen některé údaje. Podle Jeronýma Tejce z ČSSD ale podvodům nemůžou zabránit ani advokáti.

Vydáno pod