Opravu dálnice D1 komplikuje déšť, práce se odkládají na neděli

Velká Bíteš (Žďársko) - Práce na dálnici D1 u Velké Bíteše dnes zkomplikoval déšť. Dodavatelská firma musela odložit instalaci svislého a vodorovného značení kvůli uzavírce ve směru na Prahu na neděli. Podle předpovědi meteorologů má ale na Vysočině pršet i v neděli. Práce se tak mohou znovu posunout. Doprava mezi 153. a 162. kilometrem D1, kde měly práce probíhat, je tudíž plynulá, kolony se netvoří.

„Na vozovce je tolik vody, že se to dělat nedá, dnes v žádném případě nezačneme, zkusíme to v neděli ráno,“ uvedl Rudolf Rusler ze společnosti Gefab Brno, podle kterého od rána pršelo, potom vozovka uschla, ale znovu začalo vytrvale pršet před polednem.

V místě jsou po stranách dálnice připravené svislé dopravní značky. Pokud bude vozovka ráno suchá, bude doprava svedena do jednoho jízdního pruhu a dělníci začnou s instalací vodorovného značení. Na mokré vozovce by nedržely žluté pomocné pruhy z fólie, ani by se na ni nedala nanášet barva.

Modernizace D1
Zdroj: ČT24

Podle harmonogramu prací měla být doprava v úseku mezi Lhotkou a Velkou Bíteší, tedy mezi 153. a 162. kilometrem, postupně svedena do jednoho jízdního pruhu, kvůli vytyčování dlouhodobého omezení. Rychlost bude omezena na 80 kilometrů v hodině.

Meteorologové: pršet má i zítra

Počasí ale bude práce na D1 podle předpovědi meteorologů komplikovat i v neděli. Dnes bude podle Ivany Záluské z brněnské pobočky ČHMÚ na Vysočině zataženo, na východě kraje místy déšť, postupně déšť nebo přeháňky na většině území. Obdobné počasí bude v noci na neděli. I přes den pak bude zataženo, místy déšť, později od západu částečné protrhávání oblačnosti.

Pokud dělníci doženou skluz zaviněný počasím, dlouhodobé omezení provozu by podle plánu mělo být zavedeno během neděle 12. května. Bude spočívat v zúžení obou jízdních pruhů směrem ke středovému dělícímu pásu. Pravý jízdní pruh bude mít šířku 3,25 metru a levý tři metry. Omezení v úseku potrvá zhruba do 10. července.

Ilustrační foto
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Od čtvrtka už řidiči kvůli modernizaci D1 jezdí sníženou rychlostí dvěma zúženými pruhy v obou směrech u exitů 104 Větrný Jeníkov a 112 Jihlava. Menší kolony aut se v těchto místech tvořily jen při čtvrtečním přechodném převádění provozu do jednoho pruhu. V sobotu bude navíc zúžen odstavný pruh na 102,5. kilometru na Prahu kvůli montáži svodidel na krajnici.

Zhotovitelem modernizace D1 v úseku LhotkaVelká Bíteš je sdružení společností OHL ŽS a Alpine Bau CZ. Opravovat se bude devítikilometrový úsek vozovky včetně sedmi mostů, mimoúrovňové křižovatky Velká Bíteš a tří nadjezdů nad dálnicí, z nichž dva budou zcela přestavěny a jeden zanikne. Práce přijdou na 597 milionů korun bez DPH.

Telefonát Elišky Bučinové k sobotním opravám D1 (zdroj: ČT24)

Nejvytíženější silnice v Česku se opravuje za plného provozu. Na Vysočině po ní projede za 24 hodin průměrně 35 tisíc vozidel. Právě zahájené opravy prvních dvou úseků D1 skončí příští léto. Celkem je na opravy připraveno 21 úseků od Mirošovic na 21. kilometru po exit Kývalka na 182. kilometru.