Nezapomněli jste přihlásit dítě na tábor? Organizace mají poslední nabídky

Praha – Rodiče mají poslední příležitosti přihlásit děti na některý z letních táborů. Zájem neutuchá o klasické tábory třeba pod patronací skautů, těší se mu i pobyty komerční, které se často velmi úzce zaměřují. Stále častěji také děti využívají nabídku příměstských táborů.

Pro většinu sdružení České rady dětí a mládeže znamená výjezd na tábor vrchol celoročních aktivit. Skautské tábory kladou důraz na praktické dovednosti. Napříč generacemi projevují děti přání táborové účasti podle obdobného klíče, důležitá je pro ně účast kamarádů.

Na rodičích pak zůstává ohlídat spolehlivost pořadatelů i vedoucích a programovou náplň. Veškeré aktivity by měly být předem známy a v předem stanovené ceně tábora, děti by neměly nic doplácet z kapesného.

Stručný náčrt reality letních táborů: Letní tábory pořádané středisky a domy dětí a mládeže či skautskými a pionýrskými organizacemi každoročně pojmou téměř 160 tisíc dětí. Navíc táborové akce nabízejí i desítky dalších soukromých organizací. Ceny se liší i podle náplně a typu, klasické většinou na deset až čtrnáct dní se pohybují od 2 300 do 4 500 korun. Hlouběji do peněženky obvykle sáhnou rodiče, jejichž ratolest vyráží na tematický pobyt. Třeba na tábory s koňmi bývá pravidelně tlačenice, vyjde až na 5 500. K novinkám patří pobyty u moře, ty patří k nejdražším - týden v Itálii nebo Chorvatsku vyjde i na 10 tisíc. Nejlevnější variantu naopak představují tábory příměstské, kde je pro děti přes den připraven program, na noc ale míří zpátky domů. Nejnižší cena se pohybuje v rozmezí asi 100 až 150 korun na den.

Úřady vycházejí vstříc dětem ve firmách

Rodičům, pro které představuje problém děti přes prázdniny někam poslat, má vyjít vstříc nový zákon. Usnadní totiž zakládání malých školek s letním provozem, v takzvaných dětských skupinách budou moci děti zůstávat s rodiči přímo na pracovišti. Za umístění do dětské skupiny se platí přibližně 2 tisíce korun měsíčně, rodiče by ale měli mít možnost náklady si odečíst z daní.

Firmy nyní dětské skupiny neprovozují, považují to za příliš drahé. Ministerstvo práce a sociálních věcí je chce motivovat zjednodušením pravidel a dotacemi. Finančně přispívat zaměstnancům na hlídání dětí ve skupinách chce podle průzkumu Deloitte přes 70 procent firem, přímo zřizovat dětské skupiny jich hodlá asi čtvrtina.

Letní tábory a dětské skupiny tématem Událostí (zdroj: ČT24)