Stát na problémy rodičů vícerčat nebere ohledy

Praha - Organizace zastupující práva rodičů s dvojčaty a vícerčaty si stěžují na diskriminaci. Podle nich jsou rodiny v nevýhodě hlavně po finanční stránce. Ačkoliv mají vyšší výdaje, dostávají stejné peníze jako ostatní. V Česku se každým rokem narodí dvojčata více než dvěma tisícům žen, trojčat je kolem desítky.

Pro rodiče vícerčat jsou problémem i běžné výdaje, jako třeba pleny. Jednorázová stojí v průměru 6 korun, tedy zhruba 18 tisíc na jedno dítě ročně. U trojčat ale pleny vyjdou na 54 tisíc. Sociální příspěvek nebo jinou pomoc pro rodiny s vícerčaty přesto ministerstvo práce nechystá.

„Zvládá se to těžko, jedeme z rezerv, ukončili jsme všechny pojistky, co šly, a sháníme brigády,“ popisuje své finanční obtíže matka trojčat Alena Slončíková. Před rokem a půl se jí narodili Filip, Adam a David. Umělé oplodnění, které za vícerčaty většinou stojí, neabsolvovala, zákon je k ní a dalším s podobným příběhem beztak neúprosný. Rodičovský příspěvek od státu má totožný jako každá jiná matka, stejně jako v každé jiné rodině se počítá podle nejmladšího dítěte.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Za to, aby byly rodiny s dvojčaty zvýhodněny, bojuje Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat. „Každá rodina se rozmyslí, jestli bude mít jedno, dvě, nebo více dětí. U dvojčat se ale rodina nerozmýšlí a státu připadnou dva noví daňoví poplatníci,“ argumentuje Klára Vítková Rulíková z asociace.

Rodiče trojčat mají nárok na jediné zvýhodnění: stát jim až do čtyř let věku dětí garantuje chůvu, která pomáhá s péčí. Ovšem rodiny, kde se narodí jedno a pak hned vzápětí dvě děti, mají smůlu. V jejich případě nárok na pečovatelku padá a vše záleží na posouzení úředníků. Jen ti rozhodují, zda rodina asistenci opravdu potřebuje.

Vydáno pod