Nejvyššího státního zástupce už v budoucnu vláda neodvolá

Praha - Nejvyššího státního zástupce v budoucnu nebude smět odvolat vláda. Podle deníku Právo s tím počítá nový zákon o státním zastupitelství. Žalobce, který by měl být jmenovaný na deset let, by mohl skončit jedině rozhodnutím kárného senátu Nejvyššího správního soudu. Stejnou ochranu by měli i šéfové krajských a okresních zastupitelství a také šéf chystaného Úřadu pro potírání korupce. Aktuální verzi zákona o státním zastupitelství nyní projedná Legislativní rada vlády, která se sejde 16. května.

Změnit by se mělo i jmenování žalobců do funkcí. Nejvyššího státního zástupce nyní uvádí do funkce vláda na základě návrhu ministra spravedlnosti. Nově by to měl dělat na návrh vlády přímo prezident. Kabinetu jméno předloží ministr spravedlnosti, nejprve ho ale bude muset projednat s poradním sborem státního zastupitelství.

Sbor by mělo tvořit jedenáct žalobců volených na šest let. Podle Práva mezi nimi nesmí být nikdo z vedoucích státních zástupců či jejich náměstků. Se sborem se bude muset radit i nejvyšší žalobce, a to při jmenování šéfů krajských a okresních zastupitelství. „Kdyby, nedej bože, byl navržen nějaký politicky angažovaný člověk, tak stanovisko tohoto sboru může být jakýmsi hlasem volajícího na poušti,“ podotkl mluvčí Unie státních zástupců Jan Lata.

Šéf Úřadu pro potírání korupce by měl být jmenovaný na sedm let. Bude na něj dohlížet nejvyšší žalobce, který ho také do funkce vybere. To, zda šéf úřadu nějakou kauzu odloží nebo dokonce zastaví trestní stíhání, ale nejvyšší státní zástupce nebude moci ovlivňovat. Speciální protikorupční tým žalobců by měl řešit výhradně trestné činy spojené s korupcí jako přijetí úplatku, podplacení a nepřímé úplatkářství, závažnou finanční kriminalitu a zvlášť závažné zločiny spáchané úředními osobami.

Vydáno pod