Vedení ÚSTR nechystá hromadné propouštění, chce udržet i platy

Praha – Nové vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se v žádném případě nechystá hromadně propouštět zaměstnance. Ve Studiu ČT24 to řekl mluvčí ústavu Pavel Ryjáček. Dílčí změny, které proběhnou, jsou podle něj spíše v kategorii odborné. Jako příklad uvedl obsazení ediční rady.

„V ústavu se nechystá ani hromadné propouštění ani zásadní organizační změny, které by nebyly předem projednávány s odbory,“ uvedl mluvčí.

Nezávislé odbory ústavu vstoupily na konci dubna do stávkové pohotovosti. Vyjádřili tak nespokojenost s novou ředitelkou ústavu Pavlou Foglovou. Podle nich negativně hodnotí zaměstnance a navíc se chystá propouštět. Situaci měla pomoci vyřešit dnešní schůzka, kde se Foglová setkala se třemi odborovými skupinami, které v organizaci fungují. Zda nezávislé odbory po jednání stávkovou pohotovost odvolají, by měly sdělit během dnešního dne.

Předchozí vedení v čele s Danielem Hermanem těsně před svým odchodem zvýšilo platy některým zaměstnancům. Foglová po svém zvolení uvedla, že kvůli tomu údajně nebude v prosinci na platy v ÚSTR, a zvažuje i trestní oznámení. Část rady ústavu již na Hermana trestní oznámení podala.

Ryjáček ve Studiu ČT24 řekl, že se bude řešit finanční situace v ústavu vnitřními úsporami. Přesuny v rozpočtu ale musí schválit ministerstvo financí. Pokud se tak stane, neměly by se podle něj platy plošně snižovat. Situací v ÚSTR se bude ve středu zabývat i rada ústavu, která na chod instituce dohlíží.

Rozhovor s Pavlem Ryjáčkem (zdroj: ČT24)