Stíhání šesti z deseti obviněných v kauze MPSV se ruší

Praha - Žalobce v pondělí zrušil stíhání šesti z deseti obviněných v kauze údajně zmanipulovaných IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek na ministerstvu práce. Píše to Právo. Mezi těmi, kdo uspěli se stížností proti stíhání, je podle listu i podnikatel Antonín Kočí, otec poslankyně Kočí. Státní zástupce zrušil i trestní stíhání generálního ředitele a místopředsedy představenstva společnosti Vítkovice IT Solutions Vladimíra Měkoty a bývalého člena představenstva Pavla Kocoura. Obviněn naopak zůstává bývalý náměstek ministra Vladimír Šiška.

Vítkovičtí manažeři od počátku všechna obvinění odmítali. Údajné porušení zákona v souvislosti s provozováním aplikací na výplatu sociálních dávek pro MPSV podle manažerů staví především na neprověřených proklamacích předchozího dodavatele, kterým byla společnost OKsystem. Vedení Vítkovic tak vidí za obviněními především vyostřený konkurenční boj.

Kvůli výrokům mimo jiné o údajném podílu skupiny Vítkovice na projektu sKaret podaly minulý týden společnosti Vítkovice a Vítkovice IT Solutions žaloby na poslance Michala Babáka (VV). Žádají po něm omluvu i zadostiučinění za poškození dobré pověsti ve výši 60 milionů korun. Babák v televizi mimo jiné řekl, že v projektu sKaret podle něj šlo o přípravu jedné z největších krádeží a že všechno to spadá pod finanční skupinu, která je ovládaná společností Vítkovice.   

Odcházející ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek
Zdroj: Vojtěch Rejl/ISIFA/Martin Divíšek/Internet

V souvislosti s IT zakázkami stíhá policie od dubna deset bývalých i současných úředníků ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), dva vysoké úředníky resortu práce zatkli kvůli výběrovým řízením na počítače kriminalisté už loni v listopadu. Aféra stála křeslo tehdejšího ministra Jaromíra Drábka.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se rozhodl na svůj post rezignovat poté, co policie obvinila jeho prvního náměstka Vladimíra Šišku z podplácení a soud jej vzápětí poslal do vazby. Šiška prý s ředitelem odboru informatiky Milanem Hojerem firmě OKsystem nabídli přidělení nejméně stomilionové zakázky za stažení stížnosti u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).