Češi přivezli z Ruska jeden z největších úlomků čeljabinského meteoritu

Praha – Čeští badatelé přivezli do Prahy pěticentimetrový úlomek čeljabinského meteoritu, který 15. února spadl na území Ruska. Jde zároveň o největší část, která se podařila z Ruska vyvézt. Meteorit je od dnešního dne spolu s dalšími 19 menšími úlomky součástí výstavy minerálů v pražské Ruzyni. Expozice je otevřená denně od 10 do 20 hodin, vstup je zdarma.

Úlomek byl součástí tělesa, které v únoru prolétlo naší atmosférou. Na jeho nalezení mají podíl právě čeští badatelé, kteří dokázali zdokumentovat téměř 300kilometrovou dráhu meteoritu v atmosféře a vypočítali i místo dopadu. 

Meteorit hledalo sedm letadel a 20 tisíc lidí   

Největší část úlomku meteoritu, která by měla vážit několik desítek až stovku kilogramů, se ale zatím najít nepodařilo. „My už dnes prakticky přesně víme, kde úlomek je, problém je ale s jeho vyzvednutím, protože spadl do jezera, na jehož dně je několik metrů velmi jemného bláta,“ řekl České televizi geolog Radek Hanus.

Najít meteorit je navíc velmi složité. Vědci zpočátku neví, o jaký typ jde. Čeljabinský meteorit měl například jen velmi málo železa. Detektory kovů tak s jeho hledáním nepomohly. „Pro představu - tento meteorit hledalo sedm letadel a 20 tisíc lidí,“ podotkl Hanus.    

Každý den dopadne na zem 4,5 tuny meteoritů

Čeljabinský meteorit se řadí mezi chondrity, tedy kamenné meteority, které jsou zvláštní tím, že jsou stejně staré jako naše Země, tedy 4,5 miliardy let. „Je to poměrně běžný druh meteoritů, jeho zvláštnost je v tom, že má zdokumentovanou dráhu, což je velmi vzácné,“ uvedl Hanus.

Čeljabinský meteorit je v Česku (zdroj: ČT24)